Pamantul e un canibal: Cum a inghitit o planeta similara cu Mercur

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 12:56
5431 citiri
Pamantul e un canibal: Cum a inghitit o planeta similara cu Mercur
Foto: Flickr

Pamantul ar fi inghitit o planeta similara cu Mercur. Evenimentul a avut loc la inceputurile formarii planetei noastre si a contribuit la formarea straturilor si campului magnetic.

Doi geochimisti de la Universitatea Oxford spun ca teoriile privind formarea Pamantului, anume ca provine din corpuri ceresti stancoase si mici, nu explica pe deplin sursa de energie care genereaza campul magnetic al planetei noastre, scrie International Business Times.

Cei doi oameni de stiinta si-au publicat studiul in revista Nature. Ei sustin ca principala problema a actualelor teorii este ca ai nevoie de elemente radioactive care sa emane caldura pe masura ce se degradeaza in miezul de fier al planetei. Cu toate acestea, acestor elemente le place oxigenul, asa ca este de asteptat sa se ridice la suprafata.

Modelele actuale nu explica cum este pastrat suficient material radioactiv in centrul Pamantului pentru a alimenta campul magnetic.

Bernard Wood si Anke Wohlers sustin ca, daca ai o sursa de compusi ai sulfului fara oxigen, elementele radioactive se lipesc mai bine de metal si se explica mai bine proportia de elemente rare in straturile planetei.

Jupiter a inghitit o planeta uriasa

Acesti compusi ai sulfului, spun oamenii de stiinta, ar putea proveni de pe un corp ceresc precum Mercur, bogat in sulf si sarac in oxigen. Prin "inghitirea" unei asemenea planete, Pamantul aflat in primele etape ale nasterii sale ar ajunge sa contina aceste elemente in mantaua sa - compusii ar permite materialelor radioactive sa ramana in miez.

Calculele arata ca acest corp ceresc inghitit de Pamantul timpuriu ar fi avut o dimensiune mica, cam 20-40% din marimea planetei noastre.

Richard Carlson, de la Carnegie Institution for Science, a avertizat ca e totusi nevoie de mai multe studii pentru a vedea daca uraniul din miezul Pamantului a ajuns acolo in acest fel.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Pamant inghitit planeta Mercur, #teorie geneza Pamant , #spatiu
Comentarii
Poza GhitzaJihad
GhitzaJihad
rank 5