"Particula lui Dumnezeu" prezice sfarsitul universului?

Marti, 19 Februarie 2013, ora 22:39
7092 citiri
"Particula lui Dumnezeu" prezice sfarsitul universului?
Foto: MSNBC

Dupa ce bosonul Higgs a fost descoperit anul trecut de catre cercetatorii de la Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider) de langa Geneva, ei spun ca aceasta particula misterioasa pana acum poate prezice soarta universului.

Conform estimarilor expertilor in domeniu, sfarsitul universului va veni in cateva zeci de miliarde de ani.

Informatiile sunt posibile datorita analizei datelor obtinute in Elvetia. Conform MSNBC, oamenii de stiinta au dezbatut intr-o intalnire recenta tinuta la Boston, SUA, implicatiile descoperirii acestei particule.

"Particula lui Dumnezeu", descoperita cu adevarat?

Pana acum, toate indiciile obtinute arata ca este vorba de bosonul Higgs, denumit si "Particula lui Dumnezeu". Totusi, oamenii de stiinta inca mai au indoieli in aceasta privinta. Ei spun ca bosonul Higgs poate fi doar prima din numeroasele particule nedescoperite inca.

Christopher Hill, fizician la Ohio State University (SUA), implicat in experimentele de langa Geneva, este de parere ca posibilitatile raman in continuare deschise, fiind posibil sa existe o alta particula care sa aiba un rol major in soarta universului.

Howard Gordon, fizician american, spune ca abia dupa cativa ani vom sti cu adevarat daca ceea ce s-a descoperit este bosonul Higgs, rezultatele de anul trecut urmand a fi sau nu confirmate de experimentele care vor urma.

Care va fi soarta universului

Expertii sustin ca toate informatiile obtinute pana acum si calculele lor duc spre o veste proasta pentru noi. Se pare ca universul in care traim este unul instabil. Peste mai multe miliarde de ani totul va disparea, afirma Joseph Lykken, fizician la laboratorul Fermilab din SUA.

El se bazeaza in evaluarea sa pe masa pe care bosonul Higgs o are, precum si pe cea a unei alte particule subatomice.

O asemenea posibilitate este cercetata de aproximativ 30 de ani de lumea stiintifica.

In 1982, Michael Turner si Frank Wilczek scriau in revista "Nature" ca universul nostru va sfarsi din cauza unei bule de vid care va sterge totul cu viteza luminii.

Teoria lor este confirmata acum de alti specialisti, care spun ca aceasta bula poate fi un univers alternativ care il va distruge pe al nostru. Vestea buna este ca sfarsitul este la o departare de zeci de miliarde de ani de noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#particula dumnezeu bosonul higgs, #particula Dumnezeu sfarsitul universului , #spatiu