S-a descoperit cea mai prolifica galaxie

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 15:32
2323 citiri
S-a descoperit cea mai prolifica galaxie

Astronomii au descoperit o galaxie despre care cred ca este cea mai prolifica zarita pana acum, in stare sa "nasca" circa 3.000 de stele intr-un an pamantesc, adica de 2.000 de ori mai mult decat Calea Lactee si de 20 de ori mai mult decat galaxiile similare.

In comparatie cu galaxia cunoscuta sub numele HFLS 3, a noastra pare extrem de plictisitoare, a explicat Dominik Riechers, cercetator la Universitatea Cornell, pentru Space.com, citat de LiveScience.

Ceea ce vad in prezent astronomii la galaxia indepartata este felul in care aceasta arata cand Universul avea doar 6% din varsta de acum. Pentru a ajunge la noi, lumina galaxiei HFLS 3 calatoreste 12,8 miliarde de ani.

Din pacate, insa, galaxia nu pare sa aiba viata lunga daca isi va mentine ritmul. Daca va continua sa fie atat de activa, in cele din urma rezervorul sau de "combustibil" se va epuiza, moartea fiind iminenta in 36 de milioane de ani. In termeni astronomici, galaxia, nascuta la circa 880 de milioane de ani dupa Big Bang, va fi murit la o varsta frageda.

Daca, insa, lucrurile vor fi mai putin alerte, galaxia refacandu-si stocul de materie prima din mediul inconjurator sau de la o alta galaxie cu care ar putea fuziona, ar putea sa aiba o viata mai lunga. In oricare dintre cazuri, galaxia nu va fi o gradinita de stele vesnic, explica Riechers.

Aceasta galaxie a atras atentia astronomilor de la Observatorul Herschel, al Agentiei Spatiale Europene, prin culoarea rosiatica, indicand faptul ca era vorba despre o galaxie extrem de indepartata. Ulterior, o echipa internationala de astronomi a cercetat-o cu ajutorul celor mai performante dintre instrumetele disponibile in lume in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#cea mai prolifica galaxie, #galaxie nastere stele record, #galaxii numar record stele , #spatiu