Savanti rusi: o catastrofa cosmica este posibila in orice moment

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 22:18
6124 citiri
Savanti rusi: o catastrofa cosmica este posibila in orice moment
foto: google

Presa rusa a fost foarte activa vineri, publicand interviuri ale specialistilor in fenomene cosmice. Rusia are o buna expertiza in domeniu, dat fiind faptul ca s-a dovedit a fi o zona predilecta de atractie, un fel de tinta a meteoritilor, incepand chiar cu cel mai mare meteorit cazut vreodata pe Terra, cel din padurea Tunguska.

Sintetizand opiniile acestor specialisti, merita retinuta ideea, cam pesimista, ca intreaga planeta si nu numai Rusia, se afla sub acest aspect, in voia hazardului.

Efectul undei de soc

Profesorul Victor Grohovski de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Urali a declarat ziarului Izvestia ca este sceptic in ce priveste posibilitatea de a se prevedea caderea meteoritilor cu mijloacele tehnice actuale. A sustine o asemea idee este, in opinia profesorului, un simplu bluf.

Referindu-se la fenomenul de vineri dimineata, Grohovschi a insistat asupra marelui noroc ca meteoritul avea dimensiuni relativ mici si ca s-a frangementat inainte de a intra in contact cu amtosfera, unde in cea mai mare parte s-a dezintegrat.

Este probabil ca nici n-au ajuns pe solul pamantean fragmente de material meteoric sau poate au ajuns numai cantitati neglijabile. Geamurile sparte si avarierea unor cladiri inregistrate in zona Celeabinsk nu s-au datorat impactului cu fragmentele meteorice, ci efectului undei de soc, care a actionat cu viteza supersonica, producand panica datorita zgomotului si avariilor respective.

Cu aceste constatari, Grohovski apreciaza ca meteoritul ajuns vineri in zona planetei noastre a fost de acelasi tip si a actionat similar cu meteoritul din padurea Tunguska, acum mai bine de un secol.

Asteptat in Arizona, a picat in Sudan

Faptul ca atunci unda de soc s-a resimtit pe intreaga planeta, iar acum a avut un efect oarecum limitat se datoreaza pe de o parte dimensiunilor mai mici ale actualului meteorit, iar pe de alta parte situatiei de a se afla in cosmos sub forma de bucati fragmentate, ceea ce ii facilita dezintegrarea in momentul contactului cu atmosfera.

Intamplarea face ca un alt mare meteorit, dupa cel din padurea Tunguska, sa fi cazut tot in Rusia. Este vorba despre fenomenul Sichote-Alin, petrecut in zona Primorie, la 12 februarie 1947. Atunci, a ajuns pe Pamant o masa topita cu o structura neasteptata: 93,32% fier, 6% nichel si 0,47% cobalt.

Savantii rusi cred ca stiinta moderna nu s-a preocupat suficient de studiul corpurilor care vagabondeaza in spatiul cosmic, dandu-se prioritate problemelor de ordin militar, desi omenirea este in egala masura amenintata si din cosmos.

Ei apreciaza chiar ca nimeni n-a reusit pana astazi sa prevada caderea unui meteorit, cu o singura exceptie: cel care a fost asteptat sa cada in Arizona la data de 7 octombrie 2008 si a cazut in aceeasi zi in Sudan. Un singur caz de exceptie (ratat ca tinta) nu constituie o dovada ca am fi protejati. Dimpotriva.

Daca, pana in prezent, caderea meteoritior nu a produs victime umane, ci numai unele pagube materiale, aceasta se datoreaza situatiei fortuite ca suprafata totala a planetei noastre este mult mai mare decat suprafata locuita.

Buturuga mica

A fost o sansa in faptul ca meteoritul de vineri dimineata a ajuns in atmosfera sub forma fragmentata. S-a dezintegrat usor, iar apoi a trecut razant deasupra unor orase, producand pagube materiale limitate si ranirea unor persoane prin efect indirect. Daca intra din plin in centrul unui oras, efectele puteau fi devastatoare.

Acelasi lucru il putem spune despre meteoritul din zona Primorie, despre cel prevazut in Arizona dar ajuns in Sudan, despre catastrofalul impact produs in padurea pustie Tunguska, despre alti meteoriti, ajunsi in ocean.

Daca in prezent, s-a incercat crearea de mijloace tehnice pentru urmarirea marilor bolizi, cei considerati "mici" sunt neglijati. Faptul ca, pana in prezent, ei n-au produs multe pagube si victime nu se datoreaza dimensiunilor lor reduse, ci situatiei ca n-au lovit o aglomarare urbana.

Rusii, care s-au nimerit intr-o tara unde, in ultimul secol, n-au lipsit bolizi din cosmos, au motive sa fie ingrijorati. Opinia savantilor lor este ca omenirea n-are incotro si trebuie sa gaseasca fonduri pentru aparare chiar si impotriva micilor meteoriti. Altfel, o catastrofa cosmica se poate produce oricand, daca acestia isi aleg ca tinta o aglomerare urbana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#meteorit in Rusia, #catastrofa cosmica, #fenomen meteoric , #spatiu