Secrete din timpul misiunilor spatiale Apollo ale SUA pe Luna (Video)

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 23:30
10502 citiri
Secrete din timpul misiunilor spatiale Apollo ale SUA pe Luna (Video)
Foto: Time

Interesul omenirii asupra misiunilor pe Luna ale astronautilor americani a fost unul imens, dovada ca prima aselenizare a fost urmarita de peste 600 de milioane de oameni. Dar, in timpul misiunilor Apollo, au existat si lucruri secrete, care nu au fost cunoscute de publicul larg, decat peste foarte multi ani.

Intre anii 1968 si 1972, Statele Unite au trimis nu mai putin de 12 astronauti pe Luna, in cadrul misiunilor Apollo, potrivit Listverse.

Primul steag american pe Luna

Una dintre imaginile simbol ale primei aselenizari a fost cea a astronautului Edwin "Buzz" Aldrin langa steagul american infipt in solul lunar. Cu toate acestea, steagul a avut o soarta trista deoarece el a fost lovit cateva ore mai tarziu de explozia unei rachete.

Interesant este ca restul steagurilor sunt inca in picioare pe Luna, dar toate s-au transformat si au acum culoarea alba, din cauza razelor Soarelui si a radiatiilor.

Experiente extrasenzoriale neautorizate

In timpul misiunii Apollo 14, fara stirea sefilor de la Centrul Houston si chiar a colegilor din nava, Edgar Mitchell a efectuat mai multe experimente neprogramate privind perceptia extrasenzoriala.

Astronautul si un grup de medici din Florida au aranjat experimentele in avans, in speranta de a putea obtine transmiterea gandurilor la distanta, la mii de kilometri, insa rezultatele au fost neconcludente.

Primele lacrimi pe Luna

Alan Shepard este unul dintre astronautii mai putin cunoscuti ai Americii. Nu numai ca a fost primul astronaut american in spatiu, dar si cel mai in varsta dintre cei care au ajuns pe Luna. El a fost comandantul misiunii Apollo 14.

Dar, ceea ce multi nu stiu este faptul ca el nu a putut sa-si stapaneasca emotiile atunci cand a facut primii pasi pe Luna. El a strigat atunci cand a pus piciorul pe satelitul Pamantului, dar i-au dat si lacrimile.

Primul ritual crestin

Sefii de la NASA i-au avertizat pe astronauti sa nu faca observatii religioase in timpul calatoriilor pe Luna, deoarece acestea erau urmarite de intreg globul la televizor. Cu toate acestea, Aldrin dupa ce s-a intors in modulul lunar, a recitat un pasaj din Biblie si a mancat o bucata de biscuit de impartasanie si a baut vin, intr-un ritual crestin, care a ramas unic pana acum pe Luna.

Primele cuvinte

Faimoasele cuvinte ale lui Neil Armstron au ramas in istorie, atunci cand a facut primul pas pe Luna: "Acesta este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire". Insa, primele cuvinte rostite, in momentul aselenizarii navei Apollo, de Armstrong au fost: "Houston, Baza Linistii aici. Vulturul a aterizat".

Miros intepator

Un lucru care i-a surprins pe astronauti atunci cand au vizitat Luna a fost mirosul intepator. Desigur, ei nu au putut mirosi pana cand nu s-au intors in modulul lunar si si-au dat jos costumele spatiale.

Pulberea foarte fina de pe solul lunar a inceput sa se scurga peste tot, inclusiv pe fetele si mainile astronautilor. Unii dintre ei chiar au gustat din praful de pe Luna.

Acesta care are miliarde de ani, venind in contact pentru prima data cu oxigenul a capatat un miros distinct. Cei mai multi dintre astronauti l-au asemanat cu cel al prafului de pusca.

Recorduri

Apollo 10 a inregistrat cateva recorduri, care nu au fost egalate pana in prezent. Cei trei astronauti au calatorit cel mai departe de Pamant, la o distanta de 408.950 de kilometri, atunci cand au ajuns pe partea intunecata a Lunii.

La intoarcerea acasa, echipajul misiunii Apollo 10 a stabilit un alt record: naveta a atins viteza de 39.897 de kilometri pe ora, care reprezinta cea mai mare viteza cu care a calatorit vreodata o fiinta umana.

Pilot al modulului lunar

In timpul misiunii Apollo 12, comandantul Pete Conrad a facut ceva nepermis. Dupa ce a ajuns pe partea intunecata a Lunii, unde nu existau unde radio si legatura cu Houston-ul, el a permis pilotarea modului lunar de catre Alan Bean.

El i-a spus ca poate lua modulul si poate 'zbura' cu el. Bean, surprins, dar entuziasmat, a fost fericit ca poate controla vehiculul pentru o scurta perioada de timp.

Sculptura lasata pe Luna

David Scott, comandantul de pe Apollo 15, a vrut sa comemoreze astronautii americani si sovietici care au murit in cadrul misiunilor spatiale anterioare. Inainte de misiune, el a cerut unui artist belgian, Paul von Hoeydonck, sa creeze o mica statuie care sa fie lasata pe Luna.

Pe 1 august 1971, echipajul de pe Apollo 15 a parasit statuia pe Luna, alaturi de o placa pe care erau scrise numele a 14 astronauti care s-au jertfit pe altarul stiintei.

Singurul om de stiinta pe Luna

Ultima misiune pe Luna, Apollo 17 a insemnat realizarea unei premiere, care nu a mai fost egalata. In echipajul american s-a aflat si singurul om de stiinta din istorie care a ajuns pe Luna. A fost un geolog care a studiat la Harvard, Harrison Schmitt.

El a petrecut trei zile pe Luna, unde a facut sapaturi si a venit pe Pamant cu diverse mostre ale rocilor lunare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#secrete misiuni Apollo Luna, #lucruri nestiute misiuni Luna, #secrete astronauti SUA Luna , #spatiu