Sfarsitul lumii, adus de asteroizi? (Video)

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 23:00
3817 citiri
Sfarsitul lumii, adus de asteroizi? (Video)
Foto: Space

Omenirea este amenintata de asteroizi uriasi, pe care nu stim sigur daca ii putem devia la timp de pe traiectoria lor. Stim cum o putem face, dar nu avem mijloacele financiare necesare. De asemenea, ar fi nevoie si de un acord international in acest sens, ce pare tot mai greu de obtinut.

O conditie esentiala este aceea de a-i detecta la timp, scrie Space. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o cooperare internationala foarte buna. Asa cum a aratat trecutul, cooperarea intre oameni nu este intotdeauna cea mai reusita.

O decizie grea si costisitoare

Cineva trebuie sa ia decizia de a face efectiv acest lucru, spune fostul astronaut Rusty Schweickart, presedintele unei fundatii care se ocupa cu prevenirea unor astfel de catastrofe. Pe Terra, acum 65 de milioane de ani, a cazut un asteroid de 10 kilometri care a dus la disparitia dinozaurilor. La un moment dat, un alt corp ceresc urias ne va ameninta si pe noi.

S-a constatat o regularitate a unor astfel de impacturi. Ele apar cam la 200-300 de ani. Este cert ca putem face un asteroid sa isi schimbe traiectoria. Acest lucru poate fi facut chiar fara echipaj uman, sunt de parere specialistii. O misiune japoneza, Hayabusa, chiar s-a intalnit cu un asteroid.

Ea a trimis cateva mostre pe Pamant, pentru a fi analizate. Mai periculos ar fi sa trimitem o bomba nucleara pe un asteroid. Ea l-ar putea sparge in parti mai mici, care s-ar indrepta apoi spre noi, cred specialistii.

Uniti, in fata asteroizilor

O misiune de deviere ar costa intre 500 de milioane si un miliard de dolari. Din acest motiv, cooperarea internationala este necesara. Unele state ar putea sa se implice mai mult in misiune, din cauza amenintarii directe pe care ar prezenta-o corpul ceresc urias pentru ele.

Inainte de a executa o astfel de mmisiune, statele trebuie sa semneze unele acorduri internationale. Pana nu este prea tarziu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#asteroid corp ceresc spatiu, #dinozauri impact misiune, #sfarsitul lumii 2012 , #spatiu