Sistemul solar, studiat prin craterele de pe Luna

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 23:48
2459 citiri
Sistemul solar, studiat prin craterele de pe Luna
foto: scientificamerican.com

NASA a trimis in spatiu o alta nava spatiala care orbiteaza Luna, fiind special destinata topografierii suprafetei selenare.

Imaginile obtinute arata ca Luna a suferit de-a lungul existentei sale foarte multe impacturi cu asteroizi si meteoriti, informeaza scientificamerican.com.

In istoria ei, au existat doua perioade de caderi masive, cea de-a doua caracterizandu-se prin prezenta unor corpuri ceresti de dimensiuni mai mari.

Imaginile de acum au o calitate exceptionala care permite vizualizarea in foarte mici detalii a suprafetei Lunii. Ele ne arata ca, de-a lungul mai multor miliarde de ani, Luna a fost supusa unor impacturi numeroase.

Acestea ne ofera o idee in legatura cu istoria planetei noastre, urmele lasate de corpurile ceresti care au cazut fiind sterse de-a lungul timpului de eroziune si de activitatea geologica.

Din iunie 2009 pana acum, 7 misiuni trimise de NASA in spatiu au facut inconjurul Lunii. Dintre acestea, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a monitorizat suprafata satelitului natural al Pamantului cu ajutorul unei raze laser care arata caracteristicile reliefului.

Au fost identificate mai mult de 5.000 de cratere, fiind cautate cele cu un diametru de cel putin 20 de kilometri. In anul 1978, geologii americani au mai facut o inventariere a craterelor aflate pe Luna. Ei au folosit atunci fotografii facute la mijlocul anilor '60, care lasau mult de dorit din cauza tehnologiei nu prea avansate cum este cea de acum.

Acum, tehnologia folosita permite detectarea lor cu o acuratete mult mai mare. Toate aceste studii au ca scop cercetarea istoriei sistemului nostru solar si descoperirea perioadelor in care el a fost supus unor evenimente majore.

Ne vom putea face, astfel, o imagine a evenimentelor majore care ne asteapta in viitor inclusiv pe planeta noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#cartografiere Luna, #cercetare sistem solar, #cratere luna , #spatiu