Soarele, neobisnuit de inactiv in urmatorii ani - Vezi consecintele

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 15:07
4770 citiri
Soarele, neobisnuit de inactiv in urmatorii ani - Vezi consecintele

Soarele se pregateste sa intre intr-o perioada foarte putin activa, arata trei studii separate date publicitatii saptamana aceasta.

Vestea a fost anuntata in cadrul unei intalniri anuale a Societatii Astronomice Americane, care are loc in aceasta saptamana la Universitatea de Stat din New Mexico, in Las Cruces. Interesant este ca informatia a reiesit din trei studii separate si vine in contradictie cu ceea ce oamenii de stiinta preziceau pana de curand, remarca LiveScience.

In plus, in prezent activitatea solara este la apogeu, situatia fiind neschimbata si in 2012, conform AFP. Insa imediat dupa terminarea acestui ciclu solar, al 24-lea, soarele va intra intr-un fel de hibernare, un asemenea nivel de (in)activitate nemaifiind vazut din secolul XVII. Este ultimul ciclu normal pentru ceva vreme de acum inainte, explica sustine Frank Hill, din cadrul Observatorului Solar National din SUA. Un ciclu solar are aproximativ 11 ani.

"Este ceva foate ciudat si neasteptat", sustine Hill, care este si autorul unuia dintre studii. Concluziile au fost trase dupa ce s-a observat o diminuare a petelor solare, care reprezinta un indicator al activitatii magnetice si, totodata, o incetinire a activitatii in apropierea polilor.

Ciclurile solare sunt importante pentru ca ele afecteaza tehnologia moderna si pot duce la schimbarea climei. O activitate a soarelui mai putin intensa poate duce la o perioada asemanatoare celei din intervalul 1645-1715, numita si Mica Glaciatiune.

Daca nu ne inselam, acesta ar putea fi maximul activitatii solare, pe care nu-l vom mai intalni pret de cateva decenii, a explicat Hill, avertizand ca efectele secundare se vor rasfrange atat asupra explorarii spatiului, cat si asupra climatului Terrei.

Daca ciclurile solare de pana acum nu au produs schimbari in temperatura Terrei mai mari de 0,1 grade Celsius, se asteapta ca pana in 2100 temperatura globala sa scada cu 0,3 grade Celsius. Temperatura nu este insa indeajuns de mica pentru a schimba trendul incalzirii globale, cauzat de emisiile cu efect de sera.

Alte studii au concluzionat ca pana la sfarsitul acestui secol temperatura va creste cu 3,5 - 4,5 grade Celsius fata de cea din a doua jumatate a secolului XX.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#soare incetinire activitate, #ciclu solar, #soare inactivitate, #soare hiberbare, #schimbare clima , #spatiu