Sonda spatiala a misiunii Rosetta spulbera o veche teorie privind cometele

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 08:59
8594 citiri
Sonda spatiala a misiunii Rosetta spulbera o veche teorie privind cometele
Foto: Wikipedia

Sonda spatiala a misiunii Rosetta a trimis pe Pamant rezultatele unor analize ce arunca indoiala asupra teoriei ca majoritatea apei de pe planeta noastra a fost adusa de comete din spatiu.

Oamenii de stiinta analizeaza datele provenind de la misiunea spatiala europeana Rosetta, a carei sonda, Philae, a aterizat pe cometa 67P in noiembrie, scrie The Telegraph.

Datele au fost publicate in revista Science si dovedesc faptul ca apa de pe cometa inghetata este diferita de cea de pe planeta noastra. Autorii studiului conchid ca apa a ajuns pe Pamant mai degraba la bordul asteroizilor, cu toate ca alti oameni de stiinta cred ca nu poate fi exclus aportul cometelor.

Philae si-a incheiat misiunea istorica luna trecuta, dupa ce bateriile sale s-au descarcat. Inainte de asta, insa, sonda a reusit sa transmita pe Pamant multe date stiintifice.

Cei care s-au ocupat de misiunea sondei la Agentia Spatiala Europeana au plasat-o acum in stare latenta, dupa ce a aterizat intr-o zona unde nu ajunge lumina soarelui, pentru a-i incarca bateriile.

Exista viata in spatiu? Ce a descoperit sonda Philae pe cometa

Inainte de a inceta sa functioneze, Philae si-a pornit un instrument de forare si a obtinut mostre din suprafata cometei. Majoritatea celor zece instrumente stiintifice aflate la bordul sondei au trimis pe Pamant date importante.

Cele mai noi descoperiri dau o adevarata lovitura teoriei potrivit careia apa a ajuns pe Pamant in urma unui bombardament de comete.

Doua spectometre care au testat gazele aflate la suprafata cometei au demonstrat ca apa prezenta pe corpul ceresc nu este similara cu apa de pe Pamant.

Moment istoric: Un robot s-a plasat pe o cometa

Oamenii de stiinta de la Centrul european de Operatiuni Spatiale vor putea sa comunice cu Philae din nou in primavara lui 2015, cand cometa se va afla intr-un loc favorabil incarcarii bateriilor solare ale sondei.

Prima imagine de pe cometa pe care a aterizat sonda europeana Philae

Philae a fost protagonista unui moment istoric, atunci cand s-a plasat cu succes pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sonda cometa apa Pamant, #sonda cometa rezultate , #spatiu