SpaceX a decolat cu succes: Ce animale duce in spatiu

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 22:50
4841 citiri
SpaceX a decolat cu succes: Ce animale duce in spatiu
Foto: SpaceX

Compania SpaceX, care urmeaza sa primeasca curand fonduri de la guvernul SUA pentru a continua sa dezvolte navete spatiale care sa ajunga pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a lansat, duminica, catre ISS o naveta care are la bord soareci, o imprimanta 3D experiementala, un instrument de masurare a uraganelor si provizii pentru astronauti.

NASA face intelegere cu Boeing ca sa scape de dependenta de Putin

Naveta a fost lansata de la Cape Canaveral cu o zi intarziere fata de planurile initiale, din cauza vremii, informeaza Spaceflight Now.

Naveta, fara oameni la bord, dar cu incarcatura de aproape 2,5 tone, va ajunge pe ISS marti.

La bord se afla, printre altele, 20 de soareci ce fac parte dintr-un experiment menit sa evidentieze cum influenteaza microgravitatia muschii. Acestia vor fi grupati cate zece in custi aflate pe ISS. 10 soareci se vor intoarce pe Pamant la mijlocul lui octombrie, in timp ce restul vor reveni pe Terra in decembrie.

Pe langa soareci, la bord se afla si cateva musculite de otet, carora li se va studia comportamentul.

A fost expediata catre ISS si o imprimanta 3D, primul dispozitiv de acest gen trimis in spatiu, care va fi folosita pentru fabricarea unei componente necesare pe ISS. Oamenii de stiinta vor sa vada daca este posibila printarea 3D in conditii de microgravitatie.

Tot la bordul navetei trimise catre ISS se afla si un instrument de masurare a intensitatii vantului, peste oceane, cu o valoare de 26 de milioane de dolari.

NASA a ales Boeing si SpaceX sa faca de acum inainte curse catre Statia Spatiala Internationala (ISS), acestea castigand o competitie derulata in SUA si impartind un premiu de 6,8 miliarde de dolari.

Astfel, Boeing va primi 4,2 miliarde de dolari, in timp ce 2,6 miliarde de dolari vor reveni companiei SpaceX. Acestea trebuie sa lanseze cel putin o misiune-test cu un astronaut NASA la bord, iar daca va avea succes, vor urma sase zboruri spre ISS, cu echipaj NASA la bord.

Practic, NASA mai face un pas inspre eliberarea de dependenta fata de Rusia si navetele sale Soyuz, dupa ce, in 2011, si-a scos la pensie propriile vehicule spatiale. Dupa acel moment, a trebuit sa plateasca Rusiei 70 de milioane de dolari pentru un loc intr-o naveta Soyuz, pentru a ajunge la ISS.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#naveta SpaceX spatiu soareci, #naveta SpaceX ISS soareci, #naveta SpaceX ISS imprimanta 3D, #SpaceX lansat naveta ISS , #spatiu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și-și imaginează cineva că gogâlții ăia nu vor scăpa, nu se vor în