Spatiul, frontiera imposibila pentru oameni

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 20:46
3627 citiri
Spatiul, frontiera imposibila pentru oameni
Foto: spaceports.blogspot.com

Oamenii isi doresc sa calatoreasca pe mari distante in spatiu si sa colonizeze planete, insa nu tin seama de cateva impedimente biologice care-i leaga de Pamant.

Cunoscutul astrofizician Stephen Hawking declara deunazi, dupa ce a plutit in conditii de imponderabilitate, ca oamenii trebuie sa colonizeze spatiul. Informatiile sunt oferite de revista New Scientist.

El mai avertiza ca, daca nu reusim sa facem acest lucru, in doua secole am putea disparea de pe Pamant. Chiar presedintele american, Barrack Obama, anunta ca SUA intentioneaza sa trimita echipaj uman pe Marte pana in 2030.

Aceste planuri foarte indraznete se lovesc de o mare problema: oamenii nu pot calatori mult timp in spatiu. De o perioada mai mare de timp am avea nevoie pentru a merge pana pe Marte si inapoi. Motivul este acela ca structura noastra biologica este strans legata de planeta pe care ne-am nascut.

Pentru a functiona cum trebuie, corpul uman are nevoie de gravitatie. O imagine sugestiva este aceea a atronautilor care coborau de la bordul misiunii Apollo. Ei erau slabiti de misiunea pe Luna. O misiune pe Marte ar fi mult mai solicitanta pentru corpul uman.

In primul rand, inima ar fi grav afectata. Ea se miscoreaza cu un sfert din marimea pe care o are, dupa doar o saptamana petrecuta pe orbita. Consecinta ar fi incapacitatea corpului de a functiona normal din punct de vedere al activitatii fizice. Astronautii care se intorc de la bordul Statiei Spatiale Internationale au senzatia de ameteala si au episoade de inconstienta din cauza ca sangele nu ajunge la creier in cantitatea necesara.

Muschii ar fi si ei afectati serios. La fel s-ar intampla cu mainile si picioarele. Misiunile spatiale afecteaza si sistemul imunitar al astronautilor. Oasele se demineralizeaza, in ciuda unor exercitii fizice pe care astronautii de pe Statia Spatiala le-au facut.

Intr-o misiune de trei ani spre Marte, astronautiii pot pierde 50% din masa osoasa. O intoarcere pe Pamant ar face imposibila supravietuirea lor in conditii de gravitatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spatiu misiune, #Marte Luna astronauti, #imponderabilitate Stephen Hawking, #Barrack Obama SUA , #spatiu