Spectaculoasa ploaie de stele in noaptea de miercuri spre joi

Duminica, 09 August 2015, ora 13:20
7781 citiri
Spectaculoasa ploaie de stele in noaptea de miercuri spre joi
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Aproape o suta de stele cazatoare pe ora vor putea fi vazute pe cer in noaptea de miercuri spre joi, traditionala ploaie de meteori din august atingand atunci apogeul.

"Show-ul promite sa fie spectaculos in acest an", declara AFP Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society, transmite duminica AFP.

Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersecteaza in fiecare an cu orbita terestra intre mijlocul lunii iulie si cel al lunii august.

"Intrand in lumea noastra, Perseidele - mici bucati de cometa - se lovesc de molecule din atmosfera si acest soc, extrem de violent, produce lumina", explica Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris.

"Fiecare bucata se transforma in stea cazatoare", adauga el.

"Se spune ca aceste mici bucati +se consuma+, dar nu ard. Incetul cu incetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, pana cand acesta nu mai exista. Este capatul calatoriei sale, al vietii sale", care lasa frumoase urme luminoase pe cer, adauga omul de stiinta.

Spectacolul este variat fiindca Perseidele au marimi diferite, de la fragmente de stanca la particule minuscule de praf, si calatoresc arbitrar, singure sau in grup, la distante de cativa zeci de kilometri la cateva sute, si cu viteze diferite.

In acest an, apogeul activitatii Perseidelor are loc in noaptea 12-13 august. "Este data la care Pamantul trece cu adevarat prin centrul norului si pot fi vazute cele mai multe stele cazatoare", arata Clement Plantureux de la Asociatia Franceza de Astronomie.

"Se vor putea vedea si o suta pe ora", adauga el.

"Ele au putut fi vazute deja", subliniaza Jeremie Vaubaillon, afirmand ca "fenomenul dureaza aproape doua saptamani, timp in care Pamantul traverseaza norul". Este un nor imens, de peste un milion de kilometri lungime, care contine miliarde si miliarde de particule lasate in urma de cometa.

"Spectacolul va dura cativa ani, fiind vorba de un adevarat rezervor de stele cazatoare", spune Clement Plantureux.

Pentru observarea fenomenului nu este nevoie nici de binoclu, nici de telescop, drumul stelelor putand fi vazut cu ochiul liber, arata si Affelia Wibisono, astronom la Observatorul Regal din Greenwich.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stele cazatoare, #ploaie de stele, #Perseide august 2015 , #spatiu