Stele gigantice, descoperite la marginea Caii Lactee

Vineri, 18 Martie 2016, ora 15:43
4353 citiri
Stele gigantice, descoperite la marginea Caii Lactee
Foto: NASA/ESA/P. Crowther/University of Sheffield

Telescopul Hubble a descoperit, la marginea Caii Lactee, la circa 170.000 de ani lumina, un grup de stele super-masive, cu o masa de peste 100 de ori mai mare decat Soarele, fiecare.

Dintre acestea, patru erau cunoscute, inclusiv steaua catalogata R136a1, de 250 de ori mai mare decat Soarele, aminteste BBC.

Obiectele gigantice se afla in Marele Nor al lui Magellan, o galaxie-satelit aflata in vecinatatea Caii Lactee. Numarul obiectelor cu masa extrem de mare nu este cunoscut pentru moment, a explicat profesorul Paul Crowther, de la Universitatea britanica Sheffield.

Rezultatele acestui studiu urmeaza sa fie publicate in curand in jurnalul Societatii Astronomice Regale.

Steaua R136a1, cea mai mare si mai luminoasa din acest grup, a fost descoperita in 2010.

Pe langa faptul ca sunt mari, aceste stele sunt extrem de luminoase, mult mai stralucitoare decat Soarele. De fapt, se afla aproape de limita Eddington, cea care se refera la luminozitatea maxima pe care o poate avea o stea, inainte de a muri, a explica profesorul Crowther.

Potrivit acestuia, niciuna dintre stele nu va mai exista in cateva milioane de ani, pentru ca a straluci cu atata intensitate inseamna si o moarte rapida. Multe dintre aceste stele fac parte din sisteme binare, la moartea lor lasand in urma gauri negre, a mai spus acesta. Cand nu vor aparea gauri negre, vor lasa in urma unde gravitationale.

Cea mai simpla explicatie pentru existenta undelor gravitationale

Undele gravitationale, recent detectate in premiera, au aparut in urma mortii unor stele cu o masa de 100 de ori mai mare decat cea a Soarelui.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#stele masive Marele Nor Magellan, #stele masive aproape Calea Lactee, #stele masive R136a1, #cele mai mari stele, #cele mai luminoase stele , #spatiu