Super-Luna, in noaptea de sambata spre duminica

Sambata, 19 Martie 2011, ora 11:00
6390 citiri
Super-Luna, in noaptea de sambata spre duminica
Foto: Space

Super-Luna care se anunta pentru ziua de 19 martie 2011 ar putea fi, spun unii, un pericol real pentru pamanteni. Exista, insa, lucruri pe care nu toti le stiu despre satelitul nostru natural. Va fi probabil, in cazul in care nu este innorat, cea mai spectaculoasa Luna pe care multi am vazut-o.

Este interesant ca inca din Era Paleolitica oamenii calculau zilele in functie de fazele Lunii, scrie Space.

Pamantul, neobisnuit de aproape de Luna pe 19 martie: Vezi consecintele

Din cauza modului in care ea se invarte, noi niciodata nu vedem mai mult de jumatate din suprafata totala a Lunii. In procente, oamenii vad aproximativ 59% din suprafata ei.

Restul de 41% din suprafata nu poate fi vazuta de pe Pamant, din cauza orientarii fata de ea. Cand este Luna plina, cu totii stim ca afara este mult mai multa lumina noaptea. Totusi, Luna nu ar putea egala Soarele din acest punct de vedere. Ea ar trebui sa fie de sute de mii de ori mai luminoasa pentru a realiza acest lucru. De fapt, Luna reflecta lumina Soarelui, ea nu emite luminozitate proprie.

Luna, periculos de aproape de Pamant - NASA: Nu vor fi dezastre!

Daca am putea privi Pamantul de pe Luna, am vedea ca si planeta noastra ar avea aceleasi faze lunare si nu s-ar vedea intotdeauna intreaga. Totusi, de oriunde ar fi privit de pe Luna, Pamantul ar fi in acelasi loc pe cer. De acolo, Pamantul ar aparea de patru ori mai mare decat o Luna plina. De asemenea, Pamantul ar straluci de 45-100 de ori cat o Luna plina.

Cum sunt denumite craterele de pe Luna

Acele cratere prezente pe Luna s-au format din cauza impactului unor asteroizi sau comete. Se crede ca acolo exista cateva sute de mii de cratere cu diametrul mai mare de peste 1 km.

Ele sunt denumite dupa numele unor oameni de stiinta, artisti sau exploratori. De exemplu, Craterul Copernicus a fost denumit dupa astronomul polonez Nicolaus Copernicus. El a afirmat, in anul 1500, ca planetele se misca in jurul Soarelui.

Craterul Arhimede a fost denumit dupa numele matematicianului grec Arhimede, cel care a facut numeoase descoperiri in matematica in al treilea secol inaintea erei noastre.

Denumirea acestor cratere dupa numele unor invatati a fost folosita pentru prima data in anul 1645, atunci cand Michael von Langren, un inginer din Bruxelles, a denumit principalele caracteristici ale acesteia cu numele unor regi si oameni celebri de pe Pamant.

Astazi, insa, este urmat exemplul lui Giovanni Battista Riccioli, din Bologna (Italia), cel care a realizat o harta a Lunii si a inlaturat numele puse de predecesorul sau.

Acest lucru s-a intamplat dupa doar sase ani. El a optat pentru numele unor astronomi, obicei perpetuat si azi. In 1939, o asociatie de profil din Marea Britanie a editat un catalog ("Who's Who on the Moon") cu formatiunile selenare care au fost denumite astfel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#luna plina 19 martie, #cratere luna, #apropiere pamant luna , #spatiu