Teribila arma a lui Hitler: Nu a castigat razboiul, dar a ajutat lumea sa ajunga pe Luna

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 23:55
7375 citiri
Teribila arma a lui Hitler: Nu a castigat razboiul, dar a ajutat lumea sa ajunga pe Luna
Foto: bookshopsdriveinsandjive

Acum 70 de ani a avut loc primul atac cu o racheta nazista V2 la Londra. Infricosatoarea arma a lui Hitler nu a reusit sa aduca victoria in cel de-Al Doilea Razboi Mondial pentru Germania, in schimb a ajutat omenirea sa paseasca pe Luna.

Atacul asupra Londrei s-a petrecut pe 8 septembrie 1944, cand trei rachete V2 au fost lansate de unitati mobile ale armatei germane, potrivit BBC.

Fiecare racheta V2 a avut lungimea de 14 metri si a transportat 900 de kilograme de exploziv. Primul atac a produs un crater de peste 10 metri si a ucis 3 persoane si a ranit alte 22.

Aceasta racheta V2 a fost un nou tip de arma si ea a fost folosita in mai multe orase din Europa, precum Norwich, Paris, Lille si Anvers.

Racheta V2 avea nevoie de doar cinci minute din momentul lansarii pana cand atingea tinta. Ea a reprezentat "o arma de represalii" si a fost ultima incercare a germanilor de a schimba cursul razboiului.

Mai mult de 1.300 de rachete de tip V2 au fost trimise spre tinte din Anglia si cum fortele aliate avansau, mai multe sute au fost orientate spre Belgia si Franta.

Desi nu exista o statistica exacta, estimarile arata ca mai multe mii de oameni au fost ucisi de aceste rachete V2, dintre care 2.724 numai in Marea Britanie.

SUA au ajuns pe Luna datorita tehnologiei V2

In ciuda complicitatii sale din timpul razboiului, inginerul care a proiectat racheta V2, Wernher von Braun a ajuns sa fie sarbatorit ca un erou al erei spatiale.

In inima rachetei V2 era un motor puternic care era capabil sa duca racheta la mai mult de 80 de kilometri deasupra Pamantului pe o traiectorie de 190 de kilometri.

"Racheta V2 a fost un salt cuantic al schimbarilor tehnologice", a spus Doug Millard, istoric la Muzeul de Stiinta de la Londra.

Nu este surprinzator ca atunci cand s-a terminat razboiul, americanii, sovieticii si britanicii au vrut sa puna mana pe tehnologia V2. Von Braun a luat o decizie perspicace si s-a predat americanilor, in timp ce fabrica unde se producea racheta a fost cucerita de sovietici.

Desi prioritatea armatei americane era de a dezvolta rachete balistice intercontinentale, inginerul german a avut ocazia sa-si indeplineasca visele legate de zborul spatial.

"El a inceput sa lucreze pentru armata americana la realizarea rachetelor Redstone, care au fost niste derivate ale celor V2. Primul astronaut american Alan Shepard a fost lansat in cosmos in 1961 cu o versiune a rachetei Redstone", a spus Millard.

"Am ajuns pe Luna cu ajutorul tehnologiei rachetei V2, dar aceasta a fost dezvoltata cu resurse uriase", a explicat istoricul.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#racheta V2 Germania nazista, #racheta V2 arma Hitler, #tehnologia V2 omenirea Luna , #spatiu