Un "cimitir" de comete a fost descoperit intre Marte si Jupiter

Sambata, 03 August 2013, ora 10:48
1516 citiri
Un "cimitir" de comete a fost descoperit intre Marte si Jupiter
Foto: Le Parisien

Un vast "cimitir" de comete a fost descoperit, vineri, in Centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter. Unele dintre ele ar putea fi reinviate cu ajutorul Soarelui, potrivit declaratiei lui Ignacio Ferrin de la Universitatea Antioquia (Medellin, Colombia).

Compuse dintr-un amestec de gheata si praf, cometele sunt printre cele mai mici obiecte ale sistemului solar. Cand se apropie de Soare, caldura acestuia este de asa natura incat face ca ele sa emane gaze si o dara de praf ce se reflecta in lumina solara, scrie Le Parisien

Este un fenomen pe care noi il percepem ca fiind "coada" de comete. Majoritatea cometelor observate au orbite foarte eliptice, de aceea ele se apropie foarte rar de Soare. Totusi, unele apar mai frecvent, cea mai renumita fiind cometa Halley, care reapare la fiecare aproximativ 76 de ani.

In general, se considera obisnuit ca astfel de corpuri ceresti sa aiba doua posibile origini. Centura Kuiper, situata dincolo de Neptun, si Norul Oort, situat dincolo de Pluton, la distante foarte mari de Soare.

Totusi, astronomii au descoperit in ultimul deceniu cel putin 12 comete active intr-o a treia regiune a sistemului solar, Centura de asteroizi situata intre Marte si Jupiter. Descoperire destul de surprinzatoare, pe care echipa lui Ignacio Ferrin a hotarat s-o studieze.

Pana in prezent, aceasta regiune a fost considerata ca un teren pentru obiecte celeste constituite in principal din roci si metal, care sunt asteroizii, resturi de planete moarte.

"Imaginati-va toti acesti asteroizi trecand vesnic prin jurul Soarelui, fara niciun semn de activitate", explica Ignacio Ferrin. "Noi am constatat ca unele dintre ele nu sunt de fapt pietre moarte, ci comete latente ce inca mai pot reinvia, daca energia pe care o primesc de la Soare creste cu cateva procente", a completat specialistul.

In opinia lui Ferrin, "aceste obiecte sunt comete Lazar, revenind la viata dupa ce au fost inactive de milenii, ba chiar milioane de ani", referindu-se la personajul biblic pe care Iisus l-ar fi sculat din morti.

Cand trec relativ aproape de Jupiter, cea mai mare planeta a sistemului solar, cometele suporta perturbatii ce le modifica orbita. Acest lucru le reduce din distanta fata de Soare si este de-ajuns pentru a le "trezi".

Daca ar fi sa ne luam dupa aceste interpretari, fiecare dintre miile de comete vecine latente, "comete Lazar", ar putea sa-si revina la viata.

Rezultatele au fost publicate intr-o revista a Societatii Regale de Astronomie britanica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cimitir comete , #spatiu