Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un mister al gaurilor negre, rezolvat

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 17:54
2867 citiri
Un mister al gaurilor negre, rezolvat
Foto: Daily Galaxy

Un nou studiu astronomic a relevat rezultate surprinzatoare. El ne explica cum au aparut gaurile negre masive din centrul galaxiilor in ultimele 11 miliarde de ani.

In centrul galaxiilor se gasesc gauri negre avand o masa de milioane sau chiar de miliarde de ori cat Soarele, informeaza Daily Galaxy.

Ele sunt destul de linistite, inclusiv cea din galaxia noastra, Calea Lactee. In altele, insa, mai ales la inceputul Universului, ele se "hraneau" cu material care emitea o radiatie intensa. Ramasese un mister de unde provenea acest material care activa o gaura neagra in stare latenta. Consecinta erau explozile uriase din centrul lor, ele devenind un nucleu galactic activ.

Oamenii de stiinta credeau ca totul provine din combinarea a doua galaxii sau din apropierea lor. Materialul creat de aceste procese devenea, spuneau ei, combustibil pentru gaura neagra. Aceasta explicatie ar putea fi gresita.

Viola Allevato, de la institutul Max Planck din Germania, a analizat cu echipa sa nu mai putin de 600 de astfel de procese. El face parte dintr-un proiect astronomic international denumit COSMOS.

Dupa o munca de cinci ani, astronomii pot da acum primele rezultate ale cercetarilor efectuate. Echipa de cercetare a descoperit faptul ca nucleele galactice active se gasesc in mare parte in galaxii mari, masive. Acolo se gaseste si multa materie intunecata, sustin ei.

"Teoria anterioara sustinea ca aceste nuclee active sunt consecinta ciocnirii intre galaxii. De asemenea, se credea ca ele se gasesc in galaxii cu masa medie. Cercetarile ne arata cum gaurile negre supermasive incep sa consume acest material", a spus Allevato.

Chiar si in trecutul foarte indepartat, acum 11 miliarde de ani, putine gauri negre au devenit active din cauza ciocniii unor galaxii, sustine omul de stiinta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#gaura neagra calea lactee, #mister gauri negre rezolvat , #spatiu