Viteza de expansiune a Universului, tot mai mare (Video)

Sambata, 26 Martie 2011, ora 21:20
6215 citiri
Viteza de expansiune a Universului, tot mai mare (Video)

Povestea "energiei intunecate" si a "materiei negre" a aparut in 1998, cand astronomii au raportat ca cele mai departate galaxii par sa se distanteze si mai rapid decat preconizau calculele initiale. Un studiu pe un anumit tip de supernova confirma faptul ca, Universul se extinde intr-un ritm tot mai accelerat, in loc sa se diminueze.

Conform studiilor publicate in Astrophysical Journal, inca din 2005, Universul se extinde cu o viteza de 73,8 km/sec la fiecare 3,26 de ani lumina distanta, precizeaza The Week.

Oamenii de stiinta pot afla exact cat de mult se va dezvolta Universul si in cat timp o va face, avand ca reper lumina provenita de la o supernova si o stea.

Expansiunea Universului se refera la departarea galaxiilor cu o viteza foarte mare una fata de cealalta. Cu cat acestea ajung mai departe, cu atat ele se misca mai repede. Rata de expansiune a Universului a putut fi astfel masurata, o galaxie aflata la 1 megaparsec (distanta astronomica aproximativ egala cu 3,26 ani lumina) se departeaza cu 73,8 km/sec, o alta galaxie aflata la 2 megaparsec calatoreste cu 147,6 km/sec si tot asa, se precizeaza pe site-ul DiscoverMagazine.

Cercetarile actuale sunt indreptate in directia demonstrarii si descoperirii cauzelor acestei dezvoltari spectaculoase a Universului.

Universul ramane totusi o enigma

O mare parte a Universului, 73%, nu este compusa din materie sau radiatii, ci dintr-o misterioasa forta denumita "energia necunoscuta" - "energie neagra", un fel de gravitatie inversa, iar 23% din "materie intunecata". Aceasta forta bizara pare sa impinga Universul intr-un ritm accelerat, desi forta gravitationala ar trebui sa incetineasca acest ritm si sa determine ca Universul sa se contracte.

Sir Martin Rees, astronom britanic, si presedintele Societatii Regale, afirma ca aceasta noua intelegere a Universului reprezinta "o descoperire de prima magnitudine". Observatorul Wilkinson Microwave Anisotropy Probe - WMAP, a reusit sa inregistreze semnale slabe ale exploziei initiale a Universului, sau Big Bang.

Masuratorile au fost corelate cu observatiile facute cu ajutorul telescoapelor din cadrul proiectului Sloan Digital Sky Survey - SDSS, care a alcatuit harta a un milion de galaxii pentru a constata daca ele se apropie sau se indeparteaza unele de altele. Ambele au confirmat existenta energiei necunoscute.

Descoperirea rezolva un numar de controverse in legatura cu Universul: varsta, ritmul de expansiune si compozitia. Astronomii stiu acum cu certitudine ca Univesul are varsta de 13,7 miliarde de ani, plus sau minus cateva sute de mii de ani, iar ritmul sau de expansiune este uluitor: 73,8 km/sec per megaparsec.

Pana acum in jur de 200 de miliarde de galaxii, fiecare continand 200 de miliarde de stele, sunt detectabile acum cu ajutorul telescoapelor, reprezentand doar 4% din intregul Univers.

Comunitatea stiintifica este de acord acum ca ceva in spatiu actioneaza ca o formidabila forta antigravitationala, determinand expansiunea accelerata a Universului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#viteza expansiune univers , #spatiu