7 animale cameleonice (Galerie foto)

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 18:08
15608 citiri
7 animale cameleonice (Galerie foto)
Foto: Mental Floss

Obisnuim sa credem ca doar cameleonul e maestru in a-si schimba rapid culoarea, astfel incat sa se integreze perfect in mediul inconjurator. Ei bine, in randurile urmatoare vei afla mai multe despre alte animale "artiste" in ceea ce priveste transformarile de acest fel.

Mental Floss prezinta 7 animale despre care nu se stia pana nu demult ca au aceasta capacitate.

Sepia

Aceste creaturi cefalopode isi schimba regulat rolul, din prada prevazatoare devenind pradator de temut. Capacitatea de a-si schimba culoarea le ajuta atat sa vaneze, cat si sa evite sa devina ele insele victime.

Bothus mancus

Pestii plati Bothus mancus sunt pradatori de temut. Cand trimit celulelor pielii semnale de schimbare a pigmentului, transformarea se petrece in doar cateva secunde, ceea ce ii ajuta sa devina pradatori ce cu greu pot fi evitati.

Cu toate astea, dupa cum se poate vedea in inregistrarea de mai sus, deghizarea lor nu este intotdeauna perfecta.

Diverse specii de calamar

S-a descoperit ca mai multe specii de calamar poseda aceasta particularitate de a-si schimba culoarea spectaculos de repede, asa cum este si cazul acestui exemplar, captiv intr-un acvariu din Turcia.

Ba mai mult, specialistii au ajuns la concluzia ca celulele de pigment care controleaza aceasta transformare ar putea fi manipulate sintetic de catre om, prin sarcini electrice.

Diverse specii de paianjeni

O mare varietate de arahnide utilizeaza camuflajul pentru a vana. Totusi, printre cele 43.000 de specii cunoscute, doar cateva sunt renumite pentru schimbarile bruste de culoare. Printre acestea se numara speciile Genera Chrysso si Cryptophora, ambele traind in Australia.

Caracatita Cyanea (Octopus cyanea)

Aceasta specie de caracatita ce se gaseste in Oceanul Indian si cel Pacific isi transforma textura pielii prin acelasi mecanism folosit si de calamari. In doar cateva secunde, ea ajunge sa se integreze perfect in mediul ce o inconjoara.

Caracatita imitatoare (Thaumoctopus mimicus)

Caracatita imitatoare sau caracatita indoneziana nu doar ca isi schimba culoarea pentru a se adapta situatiei, dar isi modeleaza si forma astfel incat sa imite diverse creaturi ale marii, cum ar fi sarpele de mare, pestele leu sau chiar o bucata de coral.

Gandacul auriu in forma de broasca testoasa - Charidotella

Specia de gandac originara din estul Americii de Nord isi schimba culoarea din auriu in rosu atunci cand se imperecheaza, dar si in momentele in care se simte amenintata de pradatori. Se pare ca acestia asociaza culoarea rosie cu otrava, asa ca aleg sa-si caute hrana in alta parte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#animale care isi schimba culoarea, #animale cameleonice, #animale culoare mediu inconjurator , #specie