A fost descoperita o noua specie de pasare in Romania

Joi, 19 Mai 2016, ora 11:19
7326 citiri
A fost descoperita o noua specie de pasare in Romania
Foto: Ziare.com

In Romania a fost descoperita o noua specie de pasare salbatica.

Specialistii Societatii Ornitologice Romane (SOR) anunta, intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com, ca este vorba despre muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata).

Prima data, muscarul semigulerat a fost observat in 2010, cand Laurentiu Petrencu si ornitologul elvetian David Marques au gasit si inregistrat cantecul unui mascul in Padurea Babadag din judetul Tulcea.

Avand in vedere ca un mascul canta pentru a-si gasi partenera, specialistii au cautat si femela, dar fara succes. Apoi, nu a mai fost de gasit nici masculul, dar nu inainte de a i se face fotografii de catre biologul Sebastian Bugariu.

Au trecut cinci ani pana cand noua specie sa fie observata din nou, si nu o singura data, ci de doua ori. In primavara lui 2015, pe perioada migratiei, au fost doua semnalari ale speciei - una la Vadu (Szabo Jozsef si Ambrus Laca) si una la Eforie Sud (Ciprian Fantana si Dorin Damoc). Apoi, a fost descoperita o pereche, in judetul Olt, in padurea Resca.

"Tocmai terminasem de efectuat monitorizarile in doua suprafete de proba pentru un proiect de calculare a indicelui populatiilor de pasari specifice terenurilor agricole din judetul Olt, cand, impreuna cu Szabo Jozsef, am intrat in padurea Resca. La un moment dat am auzit un cantec. Era clar cantec de muscar, dar a provocat o scurta discutie privind identificarea, deoarece nu se potrivea nici pentru muscarul gulerat (Ficedula albicollis), nici pentru muscarul negru (Ficedula hypoleuca).

In scurt timp, am gasit pasarea - era un mascul de Ficedula semitorquata, teritorial, care canta langa o mica scorbura. Imediat, a aparut si femela", povesteste Ciprian Fantana, directorul de conservare al SOR.

O pasare dintr-o specie aproape disparuta la noi, descoperita in Delta Dunarii - Cum a fost posibil

Specialistii spun ca muscarul semigulerat este o pasare despre care se credea ca apare in Romania doar accidental, fiind o specie clocitoare in sud-estul Europei, in Bulgaria si in Grecia. Este strans inrudit cu doua specii care se regasesc in fauna Romaniei, muscarul negru si cel gulerat. Spre deosebire de cel negru, muscarul semigulerat are mai mult alb pe aripi si pe coada, pe frunte si pe partile laterale ale gatului.

Foto: Sebastian Bugariu

Foto: Szabo Jozsef

Aceasta nu este singura noutate de la SOR. Specialistii au trasmis ca, in 2016, un exemplar de pescarus cu aripi albe (Larus glaucoides), care cuibareste in Groenlanda, a ajuns accidental in Romania, aceasta fiind o noutate absoluta pentru tara noastra.

Pasarea a fost observata, pe 13 ianuarie, de coordonatorul SOR Brasov, Dan Ionescu, la Dumbravita, unde a stat doar cateva zile si apoi a plecat.

A.G.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#specie noua pasare Romania , #specie