A fost descoperita o testoasa gigant de Galapagos, specie declarata disparuta de un secol

Vineri, 22 Februarie 2019, ora 13:35
8339 citiri
A fost descoperita o testoasa gigant de Galapagos, specie declarata disparuta de un secol
Foto: Arhiva Pixabay

O specie de testoasa gigant de Galapagos a fost declarata oficial disparuta de un secol, insa carapacea unui exemplar adult s-a ivit brusc in peisajul vulcanic al unei insule din Galapagos, ceea ce ii incurajeaza pe oamenii de stiinta sa porneasca in cautarea altor exemplare ale acestei testoase gigant din arhipelagul ecuadorian.

O femela adulta din specia Chelonoidis phantasticus a fost descoperita duminica trecuta pe insula Fernandina, in timpul unei expeditii conduse de expertul Washington Tapia si finantata de Animal Planet.

Este un exemplar de "peste 100 de ani... o broasca testoasa foarte batrana", a declarat pentru AFP Washington Tapia, director al GTRI, un program pentru recuperarea testoaselor gigant desfasurat de organizatia non-guvernamentala americana Galapagos Conservancy.

Broasca testoasa, care cantareste 20 de kilograme, era ascunsa in vegetatia care se inalta intre fragmentele de lava pietrificata provenita de la vulcanul La Cumbre, unul dintre cei mai activi de pe planeta.

O analiza a ADN-ului acesteia va putea confirma cu certitudine daca este vorba despre specia endemica pe care expertii o credeau disparuta. Insa carapacea ei in forma de sa o diferentiaza de alte testoase gigant din arhipelag si corespunde descrierii Chelonoidis phantasticus.

Oamenii de stiinta spera ca ea nu va avea acelasi destin ca Lonesome George, o testoasa devenita emblema arhipelagului. Ultim exemplar al speciei Chelonoidis abigondi, el a decedat fara a avea descendenti, in 2012.

Munca de detectivi

Directorul pentru ecosisteme in cadrul Parcului National Galapagos (PNG), Danny Rueda, a declarat ca descoperirea unei testoase Chelonoidis phantasticus implica "un angajament si organizarea de urgenta a unei expeditii pe Fernandina in speranta de a gasi un alt specimen", preferabil de sex masculin, pentru a fi initiat un program de reproducere.

Ultimul exemplar de Chelonoidis phantasticus a fost consemnat in Galapagos in 1906. Acest specimen este acum o piesa de muzeu, apartinand Academiei de Stiinte din California.

Intr-o inregistrare facuta in 1964, un cercetator a declarat ca a observat excremente de broasca testoasa, aparent foarte batrana, pe aceeasi insula. Apoi, 42 de ani mai tarziu, lucratorii PNG au descoperit un cactus ce parea sa fi fost muscat de o broasca testoasa, a explicat Tapia.

Insa ochiul avizat al unui paznic al parcului, Jeffeys Malaga, cu care Tapia lucreaza de peste 20 de ani, a fost cel care i-a convins pe oamenii de stiinta sa intreprinda cercetari pe insula Fernandina. In 2014, paznicul a gasit mai multe urme si excremente ale acestei testoase, dupa cum a explicat directorul GTRI.

Misiunea cercetatorilor a fost incununata de succes. A fost gasita o femela de Chelonoidis phantasticus, care prezinta in plus o particularitate. "Este mica in comparatie cu alte femele din aceasta specie cu carapace in forma de sa. Curba carapacei are 59,3 cm, mica pentru o femela adulta", a indicat specialistul.

Potrivit lui Rueda, aceasta particularitate s-ar putea datora unei adaptari la zona in care a trait in secolul trecut. "Testoasa a ramas izolata intr-un spatiu relativ mic, cu suficienta mancare, insa nu exista destula vegetatie pentru a-i permite sa creasca mai mult", a explicat el.

Pasind pe lava pietrificata

Insula, cu o suprafata de 638 kilometri patrati, este nelocuita. Terenul accidentat, format din lava pietrificata, ingreuneaza deplasarea pe jos.

"Fernandina nu este o insula facila. (...) Este cel mai activ vulcan cu o mare cantitate de flux magmatic, cvasiimpracticabil, iar acest lucru implica multa pregatire si costuri (de explorare) foarte mari", a declarat Tapia.

Cu toate acestea, el este optimist in ceea ce priveste realizarea celei de a doua expeditii pentru cautarea mai multor exemplare, deoarece au fost gasite "indicii potrivit carora exista probabil mai mult de unul".

Broastele testoase gigant au ajuns in urma cu trei pana la patru milioane de ani in arhipelagul vulcanic Galapagos, situat la 1.000 kilometri de coastele Ecuadorului, de unde naturalistul britanic Charles Darwin s-a inspirat pentru dezvoltarea teoriei sale privind evolutia speciilor.

Se pare ca acestea s-au dispersat ulterior pe insule cu ajutorul curentilor si s-au dezvoltat in 15 specii diferite, dintre care doua sunt in prezent declarate disparute.

In asteptarea unei noi expeditii in Fernandina si a eventualei descoperiri a unui exemplar de sex masculin, testoasa Chelonoidis phantasticus a fost transferata la Centrul pentru inmultirea testoaselor gigant de pe Insula Santa Cruz, precizeaza AFP.

"Sunt convins ca vom gasi mai multi indivizi si ca aceasta specie va avea ocazia sa se restabileasca printr-un program de inmultire in captivitate", a adaugat Washington Tapia.

O evaluare a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), publicata in 2017, lista specia printre cele aflate "in pericol critic (posibil disparuta) ".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#descoperire testoata gigant Galapagos , #specie