Bolile netransmisibile lovesc perfid

Duminica, 01 Mai 2011, ora 11:16
2503 citiri
Bolile netransmisibile lovesc perfid

Daca in secolele trecute, marea amenintare in fata speciei umane erau bolile transmisibile - denumite popular infectioase - in epoca noastra, bolile netransmisibile au ajuns sa fie principalul dusman al sanatatii noastre.

Statistica a aratat ca, intr-un singur an, 3,6 milioane persoane au decedat, rapuse de boli ca: accidente vasculare, cardiopatii, pneumonii cronice, cancer, diabet, toate netransmisibile.

O constatare simpla: cei saraci n-au bani

Daca altadata aceste boli erau asociate cu opulenta, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) constata ca 80% din decesele provocate de ele se localizeaza tocmai in tarile slab dezvoltate, adica acolo unde numai de opulenta nu poate fi vorba.

Regimul de viata din acea zona a lumii prezinta insa o alta particularitate, mai putin vizibila, dar la fel de devastatoare: rezistenta slabita a organismelor nehranite, obosite si neigienizate, cedeaza cu usurinta in fata factorilor agresivi.

Lipsa alimentelor, a apei potabile, cutumele locale ciudate, igiena precara, toate expun la infarct, congestie, diabet sau cancer.

Daca pentru vaccinarea de altadata era suficient serul si personalul calificat administrarii lui, afectiunile netransmisibile de azi nu cedeaza decat in fata laboratoarelor bine dotate, costisitoare si inaccesibile tarilor cu potential financiar redus si tehnic inexistent sufera de anemie grava.

Continentul malnutritilor

Este suficient sa amintim ca tratamentul unui infarct n-ar fi posibil fara un centru dotat cu aparatura, plus mijloacele rapide de transportare a bolnavului pana la acel centru. Asemenea mijloace nu sunt de gasit in statele subdezvoltate.

Dupa aprecierea directorului general al OMS, dr. Margaret Chan, cresterea alarmanta a bolior netransmisibile in asa zisele tari bananiere reprezinta nu numai o amenintare pentru ele. Ea poate tulbura intreaga economie a planetei.

OMS apreciaza ca astazi sunt posibile masuri operative care ar putea scapa de la moarte milioane de oameni deja condamnati. N-ar trebuie decat vointa, initiativa si fonduri, pentru a fi aplicate cu succes.

Programul ar putea demara in Africa sau, mai curand in Asia, unde statistica a descoperit trei state (Bangladesh, India si Pakistanul), care, numai ele, grupeaza o jumatate din copiii malnutriti ai intregii planete.

Mamele flamande nu pot naste copii satui

Asta spune multe. Spune si, mai ales, explica de ce tocmai acolo se inregistreaza recordul mortalitatii infantile, de ce tot acolo isi au recordul bolile netransmisibile, carora le cad victima adultii dupa ce, in copilarie, au scapat cu viata. Este zona cu maximum de mortalitate, de pe glob.

Aceste constatari rezulta si din studiile OMS, care confirma ca lipsa de aparare a organismului in fata bolilor apare chiar de la nastere. Un copil, nascut gata subnutrit, evolueaza subnormal.

In sudul Asiei, si in Africa presahariana, majoritatea copiilor se nasc cu greutati sub 2500g, adesea chiar sub 2000g, din cauza alimentatiei precare a mamelor, atat in copilaria lor, cat si in adolescenta, ba chiar si in timpul sarcinii sau alaptarii.

O influenta nefasta o au si obiceiurile locale, conform carora barbatului ii revine dreptul de a consuma principala sursa alimentara a familiei, femeia trebuie sa se multumeasca numai cu ce ramane dupa ce s-a saturat sotul, iar copiii cu ce ramane dupa ce - mai mult sau mai putin - s-a saturat si femeia.

Avem programe, cunoastem antidotul, dar n-avem bani

Statisticile sunt mai mult decat ingrijoratoare: 40% din femeile Africii subsahariene si 60% din cele aflate in Asia de sud sufera de anemie grava. In perioada sarcinii, cand fatul viitoarei mame consuma din resursele ei, numarul anemicelor urca la 75% in Africa si la 83% in India.

OMS dispune in prezent de programe viabile pentru a salva viata condamnatilor din lumea a treia, de tehnica performanta necesara acestui scop si chiar ar sti sa asigure personalul necesar, in situatia actuala, cand cererea de job-uri creste, iar oferta scade.

Singura problema ramane cea a fondurilor. Fundatiile de tip ONG n-au, iar initiativa particulara nu vede motive sa se avante. Nadejdea ramane numai in disponibilitatea guvernelor, care, in toata lumea civilizata, sufera de boala altor prioritati, promise electoratelor.

Din pacate, asta este o boala cam infectioasa, pentru care inca nu s-a inventat nici antidotul, nici vaccinul adecvat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#boli netransmisibile lumea treia, #saracie foamete cancer , #specie