Chinezii au descoperit mamifere din vremea dinozaurilor care erau capabile sa planeze (Foto)

Joi, 10 August 2017, ora 12:10
4932 citiri
Chinezii au descoperit mamifere din vremea dinozaurilor care erau capabile sa planeze (Foto)
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatorii au descoperit in China doua fosile ale unor mici mamifere preistorice vechi de 160 de milioane de ani care erau capabile sa planeze si sa traiasca in arbori, intr-un moment in care lumea era dominata de dinozauri.

Aceste mamifere disparute din Jurasic au fost cu adevarat "primele care au planat", da asigurari Zhe-Xi Luo, profesor de biologie si de anatomie in cadrul Universitatii din Chicago si autor a doua studii publicate in revista Nature. "Intr-un fel, sunt primele mamifere care au avut aripi", a adaugat el.

Cele doua fosile, ale unor exemplare de Maiopatagium furculiferum si Vilevolodon diplomylos, arata ca mamiferele aveau membrane de piele asemanatoare cu aripile, atasate de membre lungi inferioare si superioare, relateaza AFP si Reuters.

Mai multe caracteristici ale anatomiei lor la nivelul umerilor le-au asigurat acestor animale agilitatea necesara pentru a plana eficient de la un arbore la altul.

Fosilele au fost descoperite in formatiunea Tiaojishan, la nord-est de Beijing. Ele au fost studiate de o echipa internationala de oameni de stiinta de la Universitatea din Chicago si de la Muzeul de istorie naturala din Beijing.

Una dintre fosile masura circa 23 de centimetri lungime, iar cealalta opt centimetri. Dintii de Maiopatagium seamana cu cei ai liliecilor care se hranesc cu fructe, in timp ce dintii de Vilevolodon semanau mai mult cu cei ai veveritelor, potriviti pentru consumul de seminte.

Capacitatea de a plana a acestor mamifere le permitea acestora sa ajunga la o hrana care nu era accesibila animalelor exclusiv terestre, subliniaza cercetatorii.

Abia peste 100 de milioane de ani mai tarziu au aparut liliecii si alte mamifere capabile sa planeze, dupa disparitia dinozaurilor.

Mamiferele au aparut cu circa 210 de milioane de ani in urma, iar aceste fosile subliniaza faptul ca mamiferele timpurii nu erau cu totul dominate de dinozauri, ci aveau corpuri si stiluri de viata variate.

Printre ele, inotatori de tipul castorilor, cataratori in copaci, animale care puteau sari sau sapa si mici carnivore care ii mancau pe puii de dinozauri.

"In pofida faptului ca traiau in ecosisteme dominate de dinozauri, mamiferele timpurii s-au diversificat in multe nise ecologice. Asta inseamna ca dinozaurii nu erau atat de dominanti in peisajul Mezozoicului pe cat s-a putut crede in trecut", a spus Zhe-Xi Luo.

Cele doua mamifere au trait intr-o perioada in care mici dinozauri cu pene precum Anchiornis incepeau sa zboare, pe drumul evolutiv care va duce la aparitia pasarilor. De asemenea, ele traiau alaturi de pterosauri, reptile care in urma cu zeci de milioane inainte au devenit primele vertebrate care au zburat.

Citeste si

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#fosile mamifere dinozauri China , #specie