Clipul zilei: Prima inregistrare a unui spectaculos peste de abis, o femela al carei partener traieste ca un parazit

Sambata, 24 Martie 2018, ora 15:27
10732 citiri
Clipul zilei: Prima inregistrare a unui spectaculos peste de abis, o femela al carei partener traieste ca un parazit
Foto: captura video YouTube/Science Magazine

In adancurile abisale ale Atlanticului de Nord traieste o specie ciudata de peste unditar, care isi ademeneste prada cu luciri fantomatice bioluminiscente si care a fost filmat pentru prima oara in habitatul sau natural.

Exemplarul filmat, o femela, nu era singura. Atasat de partea sa ventrala se afla micutul sau "sot" - un mascul care-si duce existenta parazita fixat pe abdomenul femelei, oferindu-i acesteia lichidul seminal necesar reproducerii si primind in schimb substantele nutritive necesare vietii direct din fluxul sanguin al "sotiei", informeaza Live Science.

Biologii germani Kirsten si Joachim Jakobsen au filmat aceasta extraordinara scena cu ajutorul camerelor din dotarea submersibilului Lula 1000, ce s-a scufundat in largul coastei insulei Sao Jorge din arhipelagul Azorelor, la 1.360 de kilometri vest de Portugalia.

Pana in prezent, cercetatorii nu au putut vedea niciodata un exemplar viu, in mediul natural, din aceasta specie de peste unditar (Caulophryne jordani).

Inregistrarea ce dureaza 25 de minute a fost realizata la adancimea de 800 de metri.

O premiera din adancuri

"Este ceva unic, observat in premiera", a comentat Ted Pietsch, profesor emerit de stiinte acvatice si curator al departamentului de vertebrate marine la Burke Museum of Natural History and Culture din cadrul Universitatii din Washington.

Biologii au catalogat aproximativ 160 de specii de pesti unditari in oceanele planetei, insa oportunitatile de observare a lor in mediul natural sunt extrem de rare. In cazul acestei specii de peste unditar, exista doar 14 exemplare conservate in formol in diferite muzee si universitati din lume, iar masculul de C. jordani nu a fost niciodata vazut pana in prezent.

Pestii unditari sunt celebri pentru "aparatul" lor de pescuit bioluminiscent - una sau mai multe "undite" care pornesc din capul pestelui si sunt folosite pentru a atrage prada mai aproape de gura sa prevazuta cu dinti ascutiti.

Acesti pesti traiesc la adancimi cuprinse intre 300 si 5.000 de metri si pot inghiti chiar si prazi mai mari decat propriul corp pentru ca sunt dotati cu stomac si falci extensibile.

Un parteneriat inedit

Femelele si masculii din aceasta specie de pesti unditari sunt extrem de diferiti. Femelele sunt de aproximativ 60 de ori mai mari decat masculii si de 500.000 de ori mai grele.

Masculii nu au "unditele" bioluminiscente cu care pescuiesc femelele, pentru ca nu au nevoie sa se hraneasca singuri. Masculii au ochii si narile disproportionat de mari, ceea ce le permite sa-si gaseasca partenera in adancurile intunecate. Odata gasita femela, un mascul incepe cu ea un parteneriat pe viata.

Atunci cand un mascul gaseste o femela, el se fixeaza prin muscatura de abdomenul acesteia, iar sistemul sau circulator si tesuturile fuzioneaza cu cele ale femelei. Cei doi isi continua astfel viata intr-o relatie simbionta. Masculul asigura fecundarea si, in schimb, se hraneste direct cu nutrientii din sangele femelei.

Acest comportament este imposibil de surprins intr-un acvariu. Acesti pesti abisali nu pot supravietui la presiunea redusa de la suprafata oceanului.

Unditele pestilor din specia C. jordani se misca independent una de cealalta, fiind activate de muschi si nervi proprii. "Aceste 'undite' bioluminiscente genereaza un fel de retea de antene tactile in jurul pestelui - similar mustatilor felinelor - cu care monitorizeaza apropierea prazii sau a pradatorilor", explica Ted Pietsch.

Lumina emisa de pestele unditar de-a lungul "antenelor" sale are rolul de a atrage prada din intunericul abisal, dar ar putea avea si alte roluri - cum ar fi sa descurajeze eventualii pradatori facand pestele unditar sa para mai mare decat este in realitate.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#premiera video peste unditar, #clip video peste unicat , #specie
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"spectaculos peste de abis, o femela al carei partener traieste