Conceptii gresite despre evolutionism

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 18:30
14847 citiri
Conceptii gresite despre evolutionism

Teoria evolutionista, formulata de Charles Darwin, aflata in antiteza cu teoria creationista, potrivit careia Dumnezeu a conceput Universul si formele de viata, descrie evolutia la scara mica (modificari de la o generatie la alta la nivelul genelor unei populatii) si evolutia la scara larga (aparitia unor specii diferite de la un stramos comun, pe parcursul multor generatii).

Legat de aceasta teorie a evolutiei exista insa si multe conceptii gresite, potrivit Listverse. Iata cateva dintre acestea:

1. Este o teorie despre originea vietii

Teoria evolutiei face referire in special la modul in care viata s-a schimbat dupa ce a aparut. Ceea ce se stie este ca, dupa aparitie, viata a inceput sa se ramifice, iar evolutionismul este dedicat tocmai studierii acestor procese de dezvoltare.

2. Organismele evolueaza intotdeauna spre mai bine

Desi este adevarat ca selectia naturala elimina in general genele nesanatoase, exista multe cazuri in care un organism imperfect a supravietuit, cateva exemple fiind ciupercile, rechinii, unele specii de raci, muschiul de padure. Toate acestea au ramas in mare la fel, pentru o perioada lunga. Aceste organisme sunt suficient de adaptate la mediu astfel incat sa supravietuiasca fara imbunatatiri.

Totodata, alti taxoni (unitate sistematica folosita la clasificarea regnurilor vegetal si animal) au suferit modificari semnificative, dar nu neaparat in bine. Dupa ce au schimbat mediul, ceea ce s-a intamplat in unele cazuri, adaptarile lor nu au mai fost la fel de potrivite situatiilor noi. Adaptarea este mai degraba legata de mediul inconjurator si nu de progres.

3. Selectia naturala implica organisme care "incearca" sa se adapteze

Organismele nu "incearca" sa se adapteze - este selectia naturala cea care ajuta membrii unui grup sa supravietuiasca si sa se reproduca. Organismele nu au capacitatea de a controla procesul de modificare genetica, adaptarea fiind controlata practic de factorii de mediu.

4. Evolutia presupune ca viata s-a schimbat la intamplare

De fapt, selectia naturala nu este intamplatoare. Spre exemplu, multe animale acvatice au nevoie de viteza pentru a supravietui si a se reproduce, iar cele care au aceste abilitati sunt mai potrivite mediului in care traiesc si au mai multe sanse de a supravietui selectiei naturale, transmitandu-si calitatile si generatiilor urmatoare.

5. Selectia naturala ofera organismelor ceea ce au nevoie

Selectia naturala nu are "inteligenta", prin urmare nu poate "intui" lucrurile de care speciile au nevoie. Daca o populatie are trasaturi genetice mai potrivite mediului respectiv, atunci se va reproduce mai mult si va evolua.

6. Lipsa fosilelor unor organisme de tranzitie reprezinta o hiba a teoriei evolutioniste

Din multe organisme de tranzitie nu au ramas fosile deoarece pur si simplu au existat in conditii care nu au permis fosilizarea, dar exista totusi destule fosile ale unor astfel de creaturi. Spre exemplu, exista fosile ale unor organisme de trecere intre pasarile moderne si stramosii lor dinozauri, precum si intre balene si mamifere terestre.

7. Teoria evolutionista este incompleta

De fapt, aceasta este in progres. Se fac permanent descoperiri legate de evolutie, iar explicatiile sunt adaptate daca este necesar.

8. Evolutia nu reprezinta o stiinta deoarece nu este observabila

Evolutia este observabila si poate fi testata. Confuzia aici apare doar pentru ca unii oameni considera ca stiinta este limitata la experimente de laborator, facute de tehnicieni in halate albe. Insa, multe informatii stiintifice sunt adunate din lumea reala.

Astronomii nu pot atinge obiectele pe care le studiaza - spre exemplu stelele si galaxiile - , si totusi foarte multe cunostinte sunt obtinute prin studiu. La fel si cu evolutia. In plus, multe mecanisme ale evolutiei pot fi si sunt cercetate prin experimentare directa.

9. Multi biologi au respins darwinismul

Oamenii de stiinta nu au respins teoriile lui Darwin, insa le-au modificat in timp, pe masura ce noi informatii erau descoperite. Spre exemplu, Darwin considera ca evolutia are loc intr-un ritm incet, dar noile descoperiri au scos la iveala faptul ca aceasta se poate petrece si rapid in anumite circumstante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#evolutie, #evolutionism, #teoria evolutionista, #conceptii gresite evolutionism , #specie
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Conceptia lui Charles Darwin e gresita nu conceptii gresite despre evolutionism