Diversitatea genetica a urangutanilor, un atu al supravietuirii acestei specii

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 20:02
2186 citiri
Diversitatea genetica a urangutanilor, un atu al supravietuirii acestei specii

Bagajul genetic al urangutanilor este mai divers decat se credea, fapt care mareste sansele de supravietuire pentru aceasta specie de maimute antropoide, conform unei echipe de oameni de stiinta, care a publicat, joi, o prima analiza completa a genomului acestor animale pe cale de disparitie.

Genomul urangutanului, supranumit si "omul padurii", a ramas "extraordinar de constant in ultimele 15 milioane de ani", sustine Richard Wilson, directorul centrului de genomica de la Universitatea Washington (Saint-Louis, SUA), coordonatorul acestui studiu, informeaza AFP.

Acest genom stabil contrasteaza cu cel al "verilor" sai apropiati, omul si cimpanzeul, care au trecut prin modificari si reorganizari radicale, fapt care le-a accelerat probabil evolutia, mai adauga omul de stiinta american.

O echipa internationala de oameni de stiinta din opt tari au participat la operatiunea de secventiere a genomului unei femele de urangutan, botezata Susie, iar rezultatele activitatii lor sunt publicate in numarul de joi al revistei britanice Nature.

Cercetatorii au analizat si bagajul genetic al altor cinci urangutani de Sumatra si a cinci urangutani din insula indoneziana Borneo.

Odinioara aceste maimute antropoide populau mediul arboricol de pe intreaga suprafata a Asiei de sud-est, insa in prezent mai traiesc doar aproximativ 40.000 de exemplare pe insula Borneo si 7.000 pe insula Sumatra. Aceste doua grupuri sunt separate genetic de aproximativ 400.000 de ani, mult mai recent decat se credea inainte.

Surprinzatoare pentru oamenii de stiinta a fost descoperirea faptului ca, in medie, urangutanii dispun de o diversitate genetica mai mare decat oamenii, explica si Devin Locke, co-autor al studiului. Mai mult decat atat, aceasta diversitate este mai pronuntata in cazul micii populatii de urangutani din Sumatra decat in cazul populatiei din Borneo.

Aceasta diversitatea genetica le permite acestor maimute antropoide sa se adapteze mai usor la schimbarile din mediul de viata si sa reziste mai bine la anumite boli, crescandu-le astfel sansele de supravietuire.

Urangutanii, care pot trai in mediul natural pana la 45 de ani, sunt capabili sa-si confectioneze si sa utilizeze unelte simple si dispun de o forma de intelegere culturala, doua trasaturi ce au fost considerate mult timp ca apartinand in exclusivitate omului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#urangutani genom, #urangutani diversitate, #urangutan supravietuire , #specie
Comentarii