Insectele care provoaca cele mai crunte dureri (Galerie foto)

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 12:04
31938 citiri
Insectele care provoaca cele mai crunte dureri (Galerie foto)
Foto: travelandleisure

Furnica glont este insecta care are cea mai puternica muscatura din lume. Aceasta se simte ca si cum persoana in cauza ar fi impuscata, de unde si numele, iar durerea poate dura pana la 12 ore.

In lume exista insa numeroase insecte care au intepaturi sau muscaturi dureroase, iar Travel and Leisure le-a scos in evidenta pe cele mai periculoase dintre ele.

1. Furnica glont

Indexul pentru Durere Schmidt, care analizeaza reactiile ce apar dupa intepaturile sau muscaturile unor insecte, descrie senzatia in urma ciupiturii furnicii glont ca fiind "o durere pura, intensa; ca si cum ai merge pe carbuni incinsi cu un cui ruginit in calcai". Persoanele care au avut ghinionul sa fie si impuscate si muscate de o astfel de insecta, in cazuri separate, au spus ca senzatia este cam la fel.

Furnicile glont se gasesc indeosebi in padurile tropicale din America Centrala. Daca cumva vezi una ca a ajuns pe corpul tau, tine-ti respiratia - ele ataca adesea daca simt expiratie deasupra lor.

2. Viespea tarantula

Aceasta viespe, care vaneaza tarantule, de unde si numele, este una uriasa, care ar putea inspaimanata pe oricine. Poate avea pana la 5 centimetri lungime si 7,5 centimetri latime si, desi intepatura ei provoaca o durere agonizanta, fiind foarte apropiata de cea provocata de furnica glont, aceasta este de scurta durata - trece dupa cateva minute.

Viespile tarantula sunt abundente in America de Sud (peste 250 de varietati au fost identificate), dar unele sunt intalnite si in SUA, Australia, Africa, Asia si India. Aceste insecte sunt mai putin active dupa-amiaza, cand este foarte cald, astfel ca in aceasta perioada riscul de a te intalni cu una este mai mic.

3. Viespea hartie

Maestre in a construi cuiburi bine structurate si detaliate din fibra de lemn si saliva, viespile hartie, care au circa 2,5 centimetri lungime, sunt foarte pasnice in cea mai mare parte a timpului. Nu te apropia insa prea mult de ele. Potrivit Indexului Schmidt, in care aceasta insecta primeste 3 puncte din 4, intepatura este "caustica, ca si cum ai varsa acid clorhidric pe o bucata de hartie".

In intreaga lume exista mai mult de 1.000 de specii de viespi hartie, singura zona in care nu poti intalni o astfel de insecta fiind Antarctica.

4. Furnica rosie culegatoare

Aceste furnici scormonesc dupa seminte in sol, pe care le depoziteaza in camere subterane, si pot fi foarte agresive cand isi apara rezervele de hrana. Intensitatea intepaturii unei astfel de insecte este apropiata de cea a viespii hartie, "ca si cum cineva ar folosi un sfredel pentru a scoate o unghie de la picior crescuta in carne", potrivit Indexului Schmidt. In SUA se gasesc 22 de specii de furnici rosii culegatoare.

5. Viespea europeana

In ciuda marimii lor, care poate ajunge si la 3,5 centimetri lungime, aceste viespi nu inteapa decat provocate. Intepatura este comparabila cu cea a unei albine si se simte ca si cum un chibrit ar fi aprins pe pielea ta. Viespea europeana se gaseste pe tot teritoriul Europei continentale, iar in Germania este specie protejata.

6. Viespea yellow jacket germana

Viespea yellow jacket germana este mai agresiva decat viespea yellow jacket obisnuita, si a fost introdusa in SUA accidental, in 1975. Este atat de agresiva incat multe alte insecte o imita, sperand ca astfel vor fi mai ferite de pradatori. Ca multe alte viespi si albine, acestea isi marcheaza victimele cu un anumit miros, astfel ca alte viespi yellow jacket germane le pot localiza si intepa in mod repetat.

Aceste viespi au depasit demult granitele Germaniei, gasindu-se in prezent in intreaga lume. Ele sunt atrase, ca si altele, de mancare, astfel ca e indicat sa o tii acoperita daca este in aer liber.

7. Furnica de foc

Intepatura unei singure furnici de foc nu este neobisnuit de dureroasa, dar nicio persoana nu este muscata doar de un singur exemplar. 20 de muscaturi, spre exemplu, ridica nivelul de durere la un nivel semnificativ si, in plus, aceste creaturi sunt si destul de toxice. Furnicile de foc se gasesc in prezent in SUA, Australia, China si Filipine.

8. Miriapodul urias de Amazon

Acest miriapod poate ajunge pana la 30 de centimetri lungime si este carnivor, mancand printre altele soareci si lilieci. Iar pentru a ucide astfel de animale are nevoie de o muscatura destul de periculoasa. Potrivit Indexului Schmidt, "muscatura de miriapod urias de Amazon produce o durere arzatoare, de lunga durata - oamenii in cauza se plang adesea pana la 12 ore".

Miriapodul urias de Amazon se gaseste in partea de nord-vest a Americii de Sud, dar si in Trinidad sau Jamaica. Daca vizitezi pesteri in aceste zone, este bine sa fii foarte atent la tavan, deoarece aceste insecte stau adesea atarnate pentru a prinde lilieci.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#muscaturi insecte dureroase, #intepaturi insecte foarte dureroase, #cele mai dureroase intepaturi , #specie