Insule-rezervatii naturale, de-o frumusete iesita din comun (Galerie foto)

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 18:07
3934 citiri
Insule-rezervatii naturale, de-o frumusete iesita din comun (Galerie foto)
Foto: Listverse

In prezent, animalele care se gasesc pe insulele de pe Terra reprezinta mai mult de jumatate dintre speciile amenintate de disparitie pe intreaga planeta.

Iar cele mai multe specii care au disparut sau care sunt in pericol de extinctie au ajuns asa din cauza celor straine, invazive, care au patruns in habitatul lor odata cu oamenii (caii, porcii, caprele, cainii, pisicile, vulpile, sobolanii).

In ultimele decenii, insa, oamenii au facut eforturi pentru a salva speciile originare, ramase pe insule. Conform Listverse, iata cateva cazuri in care unii oameni au reusit, cu eforturi mari, sa elimine speciile invazive, in incercarea de a reface fauna si flora unor insule.

1. Insula Clipperton

Situata la circa 1.290 de kilometri vest de Acapulco, Mexic, in Oceanul Pacific, Insula Clipperton a fost "atinsa" de oameni inca din 1700, daca nu mai devreme. Marinarii care opreau aici au gasit o insula aproape fara copaci, dar cu milioane de crabi si multe specii de pasari.

In urmatoarele sute de ani, diverse popoare au incercat sa se stabileasca pe aceasta insula, dar niciunul nu a reusit. Porcii adusi insa de acestea au ramas si s-au hranit cu crabi si oua de pasari. Pana in 1950, aproape toti crabii si multe dintre pasari disparusera.

La un moment dat, insa, un biolog pe nume Ken Stager a venit pe aceasta insula pentru a analiza speciile din zona. El a adus si o pusca cu el, ca sa impuste unele pasari pentru muzeu, dar, cand a vazut ce ravagii facusera porcii printre speciile specifice acestei insule, i-a urmarit si impuscat pe toti - 58 la numar. In prezent, pe Clipperton sunt mai multi crabi decat erau in 1950, iar numarul pasarilor a crescut.

2. Insulele Fidra si Craigleith

Pe aceste insule care apartin Scotiei amenintarea nu a venit de la animalele care "insotesc" omul, ci de la o alta specie invaziva, o planta de aceasta data, care pune in pericol speciile rare si protejate de pasari, cum ar fi papagalul de mare. Planta se numeste Lavatera arborea, are origini mediteraneene, si a fost adusa in zona insulelor in secolul al XVII-lea.

Planta, care este una inalta, acoperea acum cativa ani intinderi mari de pe insule. Crestea mai peste tot, astfel incat papagalilor de mare le era foarte greu sa vina la tarm si sa-si faca un cuib. Din aceasta cauza, populatia de papagali de mare scazuse, de la 28.000 cat era in 1999, la doar 12.000, in 2003.

In 2006, insa, a fost lansat un proiect pe cinci ani, de controlare a plantei invazive si de refacere a populatiei de papagali de mare. Mai multi voluntari au indepartat plantele cu mainile, curatand suprafete mari ale insulelor, in speranta ca vor intrerupe ciclurire de inmultire. Acest lucru va permite ierburilor originare sa creasca din nou, si papagalilor de mare sa se inmulteasca in numar mai mare.

3. Insulele Galapagos

Pentru biologi si naturalisti nu exista pamant mai deosebit decat Insulele Galapagos (situate la cateva sute de kilometri vest de Ecuador), acestea fiind cunoscute pentru varietatea de specii endemice. Insusi Charles Darwin a finalizat teoria evolutiei dupa ce a studiat unicitatea vietii salbatice de aici. Un animal adus insa de om aici a facut ravagii: capra.

Un timp, multi oameni au incercat sa curete insulele de aceste patrupede, dar fara succes deoarece, oricati ar fi venit cu pusti ca sa le ucida, intotdeauna scapau cateva cocotandu-se pe cele mai inalte stanci si repopulau apoi zona.

Karl Campbell a venit insa cu o noua strategie de a elimina caprele din Insulele Galapagos. Un grup coordonat de el a impuscat toate caprele care puteau fi ucise, iar cele ramase, care erau de obicei tapi, au fost momite pentru a iesi din ascunzatori cu femele care purtau emitatoare, si apoi ucisi.

Acest atac masiv cu vanatori, caini si elicoptere a dus la eliminarea tuturor caprelor de aici - circa 160.000. Aceasta a fost cea mai de amploare eradicare a caprelor invazive din istorie.

4. Insula Campbell

Aceasta insula are circa 113 kilometri patrati si este situata la aproximativ 710 kilometri de punctul cel mai sudic al Noii Zeelande. In urma cu ceva timp, marea problema a Insulei Campbell era reprezentata de sobolani, iar lui Pete McClelland i-au trebuit cinci ani pentru a planui curatarea ei de acesti invadatori. A avut o singura incercare la dispozitie, dar a reusit.

In iunie 2001, McClelland si mai multi voluntari au inceput sa imprastie tone de brodifacoum pe insula. Pana la jumatatea lui iulie, circa 200.000 de sobolani erau morti. Iar la verificarile facute in anii urmatori nu a mai fost gasita nici urma de sobolan.

5. Insulele Baja

Aceste insule, in numar de peste 250, au la vest apele Oceanului Pacific, iar la est Marea Cortez (sau Golful California). Aproape nelocuite, acestea gazduiesc numeroase specii de pasari, mamifere si insecte care nu se mai gasesc in alte locuri de pe Terra. Dar, odata cu venirea primului om in zona, insulele au fost invadate de animalele asociate acestuia: sobolani, iepuri, capre, magari si pisici.

Cinci barbati cu initiativa au creat un grup la care s-au alaturat numerosi voluntari mexicani si americani, creand Island Conservation and Ecology Group. In cinci ani, acestia au reusit sa indeparteze invadatorii de pe noua insule, inclusiv toti sobolanii de pe Insula San Roque si Insulele Rasa, toti iepurii de pe Insula Natividad si caprele si magarii de pe Insulele San Benito.

De asemenea, au scapat sapte insule de pisici. In tot acest proces, grupul a protejat circa 88 de specii endemice Insulelor Baja.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#insule curatate specii invazive, #insule specii invazive, #protejare specii endemice insule, #specii invazive insule , #specie