Mozambic, pepiniera de noi specii: Lacuste toxice si lilieci parosi (Galerie foto)

Joi, 13 Iunie 2013, ora 16:38
5623 citiri
Mozambic, pepiniera de noi specii: Lacuste toxice si lilieci parosi (Galerie foto)

O echipa de oameni de stiinta a descoperit, in perioada aprilie - mai 2013, in Parcul National Gorongosa din Mozambic, circa 1.200 de noi specii de plante si animale, unele endemice doar acestei regiuni si necunoscute pana acum.

Biodiversitatea zonei este inca analizata, relateaza Environmental Graffitti. Pana acum, echipa se poate mandri cu 320 de specii de plante descoperite, 182 de noi specii de pasari, 54 de mamifere, 47 de reptile, 33 de amfibieni si peste 100 de tipuri de furnici.

Printre speciile abia descoperite se numara si acest tip de lacusta, pe cat de frumoasa, pe atat de toxica.

Printre descoperiri se afla si un nou tip de cameleon, Chamaeleo dilepis, care se hraneste cu fluturi, lacuste si alte insecte, vietate care depune cate 25 pana la 50 de oua o data.

Insecta numita stiintific Acauloplax exigua este perfect camuflata, fiind un adevarat noroc sa o poti zari pe verdele frunzelor. Despre specia de fata se stia, insa se credea ca a disparut in urma cu peste 100 de ani.

Descoperirile au fost facute pe un teritoriu relativ restrans, de 4.000 de kilometri patrati, cat masoara Parcul National Gorongosa. S-a coborat in pesteri intunecate, dar s-a urcat si pana in varful celor mai inalti arbori, eforturile fiind rasplatite din plin.

O specie de liliac a fost numita Chewbacca, dupa un personaj din Razboiul Stelelor, semn ca oamenii de stiinta nu sunt lipsiti de umor.

Misiunea de cercetare a fost organizata si in contextul in care parcul a fost inchis in 1983, in plin razboi civil in Mozambic (1977 - 1992), timp in care rezervatia si locuitorii sai au avut de suferit. In acea perioada, elefantii au fost macelariti pentru fildes, soldatii ucigand zebre si bivoli pentru a se hrani. Chiar si dupa razboi, animalele au continuat sa fie ucise, asa ca "inventarul" speciilor care traiesc in parc era incomplet.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#noi specii descoperite Mozambic, #noi specii plante animale, #flora fauna Mozambic poze, #noi specii animale imagini , #specie