Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Noua rasa de caine se naste in Dobrogea - Va face de rusine orice pitbull!

Marti, 14 Mai 2013, ora 12:27
12407 citiri
Noua rasa de caine se naste in Dobrogea - Va face de rusine orice pitbull!

Inceputa ca o aventura de zoo-arheologie, crearea celei de a cincea rase canine romanesti (dupa cele patru rase de ciobanesti autohtoni) a prins contur in primavara acestui an la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta, cand dr. Adrian Balba si-a botezat acest proiect drept "copoiul dobrogean".

Ideea crearii unei noi rase de caine, dupa cum povesteste chiar initiatorul acestui demers de "blazon" chinologic, medicul veterinar Adrian Balba, directorul CMSN, a fost sugerata de descoperirea unui basorelief in Cetatea Histria, cea mai veche asezare urbana de pe teritoriul Romaniei, pe care este figurata o scena de vanatoare cu un calaret insotit de cainii sai gonaci.

"Practic, am avut pe loc revelatia faptului ca ni se transmite, peste milenii, mesajul ca aici, in spatiul istro-pontic, a existat una dintre cele mai vechi rase de caini de vanatoare din Europa. Iar caracteristicile morfologice redate de basorelief, ca si originea populatiei din Cetatea Histria (foto), intemeiata de colonistii greci din Milet (Asia Mica) in jurul anului 657 i.Hr., m-au trimis cu gandul la ulteriorul copoi turcesc, cu obarsia sa bizantin-anatoliana, tatal si mama tuturor raselor de copoi si caini gonaci din Balcani si Europa centrala (austriac sau ardelenesc) creati prin incrucisari pe diverse linii si filiere de provenienta", a declarat dr. Adrian Balba.

Rasa nou, origini stravechi

Dupa stabilirea premiselor istorice pentru crearea noii rase, dr. Adrian Balba a inceput, in primavara anului 2013, pre-selectarea matcilor reproducatoare de baza.

"Practic noi vrem sa intoarcem la origine caracteristicile morfo-somatice ale copoiului anatolian, caine care, dupa cum am spus si dupa cum rezulta din marturiile ramase in piatra la Histria, a trait si a vanat pe teritoriul Romaniei, in Dobrogea.

De ce spun ca vreau sa intoarcem la origine aceasta rasa? Pentru ca, ulterior, incepand de pe la anul 1400, atat prin selectie naturala, cat si in canisele din Transilvania, a fost creata rasa copoiul ardelenesc. Un excelent caine de vanatoare gonitor-hartuitor, cu dominanta coloristica neagra, pe roba, rasa ce a fost pe cale de disparitie, iar apoi a fost salvata de fratii Nistor din Sighetul Marmatiei si omologata in 1963, in Ungaria, sub denumirea "Erdeli kopo" (Copoiul ardelenesc)", a mentionat Adrian Balba.

In acest demers anevoios, constanteanul este ajutat de prietenul sau, ing. Antal Istvan, arbitru international chinolog si director al Hergheliei Mangalia.

Pentru a aduce la matca rasa, copoiul gonac dobrogean va fi in final, la omologare, un caine de talie medie, cu o roba de culoare ciocolatie, total diferit de copoiul ardelenesc, de culoare neagra.

"Am inceput preselectia cu doua exemplare de copoi de Balcani, cei care au pastrat dominanta rosiatic-ciocolatie a robei si, in acelasi timp, cautam si in canisele din Deva si Cluj exemplare de copoi ardelenesc cu colorit pestrit si rosiatic. Colaboram, de asemenea, cu canisa Interpet Kennel din localitatea Palazu Mic, din judetul Constanta, acolo unde acomodam si aclimatizam specimenele de imperechere, cu clima de stepa dobrogeana.

50% copoi, 25% labrador si 25% brac german

In liniile de incrucisare am introdus si femele de labrador ciocolatiu si brac german si astfel am obtinut recent prima generatie F1, care va sta la baza crearii fenotipului pentru viitoarea rasa de copoi sau gonac dobrogean, asa cum imi place mie sa-i spun. Acum vom dezvolta o linie F2 de trirasa cu copoi, care va avea caracteristicile genetice in proportie de 50% copoi, 25% labrador si 25% brac german", a explicat dr. Balba.

Potrivit chinologului constantean, crearea rasei va dura pana la opt ani, pentru omologare avand nevoie de 100 de exemplare cu aceleasi caracteristici morfo-somatice, rezultate din sase linii materne.

Bun la toate!

Dr. Adrian Balba spune ca, deopotriva, cainele de vanatoare creat la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta va fi unul de companie si de vanatoare.

"Din punct de vedere somatic, eu vreau sa introduc la acest caine o componenta de aport si vanatoare la apa, sa prezinte interes foarte mare pentru pasari si pentru mamiferele mici si medii, pentru tot ce misca. Va fi un caine foarte robust, rezistent la lipsa apei si hranei, si un veritabil maratonist al cainilor, pasionat de efortul in teren. Pur si simplu va face de rusine orice pitbull la capitolul rezistenta", sustine dr. Adrian Balba.

Asa cum este dirijata genetic, viitoarea rasa de copoi (gonaci) dobrogeni va manifesta un grad mare de inteligenta, ceea ce va conferi capacitatea de lucru in echipa si in acest sens vor trebui sa comunice intre ei pentru a-si coordona si complini efortul in teren. De asemenea, se anticipeaza ca acest caine va avea auzul si mirosul mediocru spre bun si un vaz foarte bun.

Caracteristicile morfologice dominante constau in coloritul ciocolatiu inchis la roba, cu pete albe pe piept si la labe, pentru a fi identificat in teren si protejat astfel de accidentele de vanatoare.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#noua specie caini Dobrogea, #noua specie caini Romania, #copoi dobrogean noua specie, #specii caini originare Romania , #specie
Comentarii
Poza Death45
Death45
rank 5
Bine , bine si ce treaba are cainele de vinatoare cu Pitbull-ul ???