O noua specie de pasare a fost descoperita in Romania (Foto)

Marti, 11 Septembrie 2018, ora 11:16
11590 citiri
O noua specie de pasare a fost descoperita in Romania (Foto)
Foto: Alexandru Pintilioaie

Un grup de ornitologi romani a descoperit o specie de pitulice noua pentru fauna din Romania - pitulicea de munte orientala (Phylloscopus orientalis).

Desi a fost semnalata si in anii trecuti, pana acum nu a existat nicio dovada a prezentei ei in Romania, potrivit unui comunicat de presa remis marti Ziare.com de Societatea Ornitologica Romana.

Pitulicea de munte orientala este o pasare de talie mica, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, iar greutatea nu depaseste 11 grame.

"Primele semnalari ale speciei in Romania au fost facute de ornitologul Robert Ritter von Dombrowsky in volumul 'Pasarile Romaniei'. Pasarea a fost semnalata inca din 1898, dar niciun cercetator nu a putut prezenta dovada ca specia a fost observata si identificata corect in tara noastra", se arata in documentul citat.

Sursa precizeaza ca noua specie a fost inelata de dr. Emanuel Baltag.

"Era ora 09:00 dimineata, pe sapte septembrie, iar drd. Petrisor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am fost cel care a inelat-o, am plasat inelul cu seria si numarul de identificare pe piciorul pasarii, dar imediat, in jurul meu au venit si ceilalti colegi biologi din echipa - Vitalie Ajder, Alexandru Pintilioaie, George Creanga, Diana Ionescu, Oana Galan. Bineinteles ca, imediat ce au aflat, au venit si alti ornitologi sa vada noua specie pe care o putem raporta in fauna Romaniei", a declarat Emanuel Baltag.

Acesta mai precizeaza ca pitulicea este semnalata ca specie cuibaritoare in Balcani, care ierneaza in Africa, insa nu se poate afirma ca specia aceasta cuibareste si in Romania.

"Pitulicile migreaza spre Africa, nu ierneaza la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc in migratie spre nord, iar apoi isi schimba traseul. Pasarea a fost capturata si inelata in migratie, nu ne putem pronunta, asadar, daca specia cuibareste si in Romania", a mai spus dr. Emanuel Baltag.

Pana in prezent, pitulicea de munte orientala nu poate fi vazuta in Romania nici macar la muzee, aceasta fiind prima observatie documentata a speciei.

Din 2013 pana acum, au fost semnalate 18 specii noi de pasari in fauna Romaniei.

A.D.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#specie noua pitulice Romania , #specie