O noua specie umana a fost descoperita in Filipine. A trait acum 50.000 de ani

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 12:25
8147 citiri
O noua specie umana a fost descoperita in Filipine. A trait acum 50.000 de ani
Foto: Arhiva Pixabay

O noua specie umana, Homo luzonensis, a fost descoperita pe cea mai mare insula din Filipine, Luzon. A trait aici in urma cu 50.000 de ani.

Are caracteristici fizice unice, similare stramosilor antici, dar si trasaturi moderne, apropiate de cele ale Homo sapiens, potrivit BBC.

Asta inseamna ca acesti oameni primitivi au calatorit din Africa spre Asia de Sud-Est, lucru care nu s-a crezut posibil pana acum.

Descoperirea arata ca evolutia umana in aceasta regine a fost mult mai complicata decat se credea anterior, pentru ca au existat cel putin trei specii umane in zona. Una dintre acestea a fost Homo floresiensis, care a supravietuit pe insula indoneziana Flores pana acum 50.000 de ani.

Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, spune ca dupa ce a fost publicata in 2004 o lucrare despre Homo floresiensis, el a incurajat ca si alte insule din regiune sa fie cercetate.

"Iata ca acea speculatie a fost confirmata cand am ajuns pe insula Luzon... la aproape 3.000 de km distanta (de Flores - n.red.) ", a declarat Striger pentru sursa citata.

Noua specie a fost descoperita in pestera Callao, in nordul insulei Luzon. Oasele dateaza din urma cu 67.000 - 50.000 de ani.

Este vorba despre 13 fragmente de fosile: dinti, oase de la maini si picioare, dar si o parte dintr-un femur. Acestea apartin a cel putin trei indivizi, dintre care unul este copil, fiind recuperate din interiorul pesterii inca din 2007.

Homo luzonensis are unele asemanari fizice cu oamenii moderni, dar la alte trasaturi se aseamana cu australopitecii (hominizi din Africa ce au disparut in urma cu 2 milioane de ani - n.red.), precum si cu alte specii din genul Homo.

Oasele mainilor si picioarelor sunt curbate, ceea ce sugereaza ca alpinismul a fost o activitate importanta pentru aceasta specie - lucru valabil si in cazul australopitecilor.

Daca australopitecii erau capabili sa ajunga in Asia de Sud-Est, asta ar schimba complet ideile oamenilor de stiinta despre speciile care au parasit primele Africa.

Pana acum se credea ca Homo erectus a fost prima specie care a parasit Africa - in urma cu 1,9 milioane de ani. Si dat fiind faptul ca Luzon era accesibila numai pe mare, descoperirea ridica semne de intrebare cu privire la modul in care specia preumana ar fi putut ajunge pe insula.

Citeste si: Inca evoluam, ca specie, si chiar mai repede ca oricand!

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#descoperire sepcie umana, #specie umana nou Filipine , #specie