Paianjeni periculosi

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 21:42
20377 citiri
Paianjeni periculosi
Everydayhealth

In lume exista aproximativ 50.000 de specii de paianjeni si, desi toti au colti si venin pentru a-si ucide prada (insectele care se prind in plasa), doar cativa pot sa penetreze si pielea umana.

Cei mai multi dintre cei care musca oameni fac acest lucru doar daca se simt amenintati (in special daca ajung intre haine si piele fara sa fie observati). Insa, indiferent de motiv, muscaturile acestora pot provoca de la reactii mai usoare cum ar fi roseata si mancarimi pana la probleme mai grave cum ar fi un soc anafilactic, in urma caruia persoana respectiva trebuie sa mearga urgent la spital.

Potrivit everydayhealth.com, iata cativa paianjeni destul de periculosi.

1. Paianjenul pustnic maro

Numele vine de la obiceiul sau de a sta mai mult in spatiile intunecate si retrase ale locuintelor sau din afara lor. Acesta este intalnit indeosebi in Statele Unite ale Americii, iar ca semn distinctiv are ochii. Mai exact, spre deosebire de alti paianjeni care au opt ochi, acesta are sase, grupati in trei perechi.

Muscatura Paianjenului pustnic maro provoaca de obicei o senzatie de arsura dureroasa si mancarimi, iar rareori dureri musculare si febra. In cele mai multe dintre cazuri simptomele trec in 48 de ore, insa o mica ulceratie care ramane in zona muscata se poate vindeca in cateva saptamani chiar.

De asemenea, este posibil sa nu apara niciun simptom. Dupa o astfel de muscatura este indicat sa speli portiunea de piele si sa pui gheata; se poate lua si antibiotic pentru a preveni infectia, dar de preferat dupa sfatul medicului.

2. Vaduva Neagra

Acest paianjen poate fi gasit mai mult in adaposturi din afara locuintelor, este negru (lucios) si are ca semn distinctiv o pata rosie pe burta, care seamana cu o clepsidra. Vaduva Neagra nu este agresiv de regula, insa musca daca este atins sau amenintat. Paianjenul a facut victime si in Romania, cele mai multe in zona judetului Constanta.

Muscatura (doar femela este periculoasa, nu si masculul) este simtita aproape imediat si provoaca simptome ca: greata, slabiciune, dificultati de respiratie, dureri musculare, crampe abdominale, ameteli si convulsii care pot cauza chiar deces. In cazul unei muscaturi a acestui paianjen cel mai bine este sa mergi la spital.

3. Paianjenii lup

Acestia fac parte din familia Lycosydae, in Romania fiind identificate pana acum aproximativ 80 de specii din aceasta familie. Din cauza faptului ca sunt destul de mari si parosi acestia pot fi confundati usor cu tarantulele.

Muscatura unui paianjen lup provoaca durere, inflamatie si roseata. In cazul in care ai fost muscat, spala locul afectat si pune gheata imediat. Umflatura si durerea pot persista chiar si zece zile insa ingrijirea medicala nu este de regula necesara decat in cazul copiilor sau batranilor.

4. Paianjenul camila

Acesta mai este denumit si "scorpionul de vant" deoarece seamana mai degraba cu un scorpion. Paianjenul camila a devenit mai cunoscut in timpul razboiului din Irak, dupa ce multi soldati l-au descris ca fiind o creatura uriasa care alearga spre oameni.

In realitate insa, desi au un aspect destul de fioros, si scot si un sunet asemanator cu un tipat atunci cand se deplaseaza, acesti paianjeni nu sunt periculosi si, daca alearga cumva spre oameni o fac probabil pentru a cauta umbra acestora (se gasesc mai mult in zone desertice). Se intampla foarte rar sa muste oameni, iar simptomele sunt aproape inexistente.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#paianjeni, #paianjeni periculosi, #mucaturi paianjeni , #specie