Pasarile si animalele din parcuri au trecut cu bine iarna. Nu mai dati paine ratelor!

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 12:18
7270 citiri
Pasarile si animalele din parcuri au trecut cu bine iarna. Nu mai dati paine ratelor!
Foto: Societatea Ornitologica Romana

Peste 20 de specii de pasari si mamifere din Romania au reusit sa treaca de iarna cu ajutorul Societatii Ornitologice Romane (SOR), care a pus la dispozitia acestora peste 5.000 de kilograme de hrana.

Potrivit unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, peste 20 de specii de pasari si mamifere din parcurile mari ale Romaniei, de la pitigoi albastri la rate mari si veverite, au beneficiat de proiectul "Romania Prinde Aripi".

"Proiectul a demarat din iarna anului 2015, cu hranitori amplasate in marile parcuri din Capitala, dar acum s-a extins in parcurile din 15 orase mari ale Romaniei, de la Cluj la Iasi si Baia Mare.

Treptat, s-a ajuns si la sute de cuiburi artificiale amplasate in parcuri, dar nevoia cea mai acuta a fost cea de panouri informative, care sa ii invete pe oameni cum sa ajute pasarile cu adevarat, in loc sa le faca rau", potrivit sursei citate.

"Hrana suplimentara este destinata in special pasarilor cantatoare, majoritatea insectivore in perioada de cuibarit. Semintele de floarea soarelui sunt hrana ideala in perioadele de ger si zapada, cand pasarile nu reusesc sa gaseasca insecte. Suntem bucurosi ca reusim sa ajutam pasarile, dar suntem nemultumiti ca nu reusim sa le salvam de noi, de oameni.

Drumul spre Iad e pavat cu bune intentii si exista un numar foarte mare de oameni care vor sa ajute, dar care nu stiu cum sa hraneasca pasarile salbatice. Painea si produsele de panificatie nu sunt hrana potrivita, asa ca mai avem de lucru la capitolul educatie", a declarat Valentin Marin, managerul proiectului, citat in document.

Proiectul a depasit toate recordurile in acest sezon

Conform comunicatului, iarna 2018-2019 este sezonul in care s-au depasit toate recordurile, de la implicarea comunitatilor in protejarea parcurilor si a speciilor de pasari, la cantitatea de hrana achizitionata.

Astfel, 180 de persoane s-au implicat ca voluntari din partea SOR si de la Fundatia Orange.

68 de hranitori au fost amplasate in 27 de parcuri din 15 orase: Bucuresti, Sinaia, Brasov, Buzau, Oradea, Baia Mare, Cluj, Iasi, Braila, Craiova, Bistrita, Sibiu, Constanta, Tulcea, Slanic Moldova.

"5.200 de kilograme de seminte de floarea soarelui consumate de 20 de specii diferite de pasari, pe care le puteti invata de pe 35 de panouri informative", se mai arata in document.

"Cel mai bun exemplu ca avem hrana potrivita vine din Parcul Tineretului din Bucuresti. Ratele de aici ieseau zilnic din lac, urcau pe pantele inzapezite pana la locul unde sunt hranitorile si mancau semintele de floarea soarelui care erau aruncate de vrabii. In tot acest timp, pe apa, in jurul lor, inca mai pluteau felii de paine", a completat Valentin Marin.

Mai multa educatie

Totusi, reprezentantii SOR atrag atentia ca este nevoie de si mai multa educatie in ceea ce priveste interactiunea om-pasare si om-animal.

"Urmatoarea actiune din cadrul proiectului este amplasarea a 12 noi panouri informative, dar acestea vor fi panouri interactive. Sunt realizate din cuburi de lemn, cu ajutorul carora copiii pot asocia o pasare cu tipul de habitat in care se gaseste si cu hrana care i se potriveste. Painea este exclusa", potrivit sursei citate.

O a doua actiune in acest sens se va desfasura in scoli, cu ajutorul voluntarilor de Fundatia Orange.

"Voluntarii vor fi ambasadori ai biodiversitatii si vor merge in scoli pentru a-i invata pe elevi cum sa hraneasca pasarile corect, cum sa ajute un pui cazut din cuib sau cum se amplaseaza un cuib artificial eficient pentru anumite specii de pasari comune", conchide comunicatul.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#SOR mancare pasari iarna, #SOR mancare mamifere iarna , #specie