Plante carnivore atipice (Video & Galerie foto)

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 17:07
7367 citiri
Plante carnivore atipice (Video & Galerie foto)

Cand ne referim la plantele carnivore, ni le imaginam, de cele mai multe ori, dotate fiind cu asa-zisul ulcior, al carui nectar atrage insectele ce vor sfarsi ulterior. Cea mai cunoscuta din aceasta categorie este Capcana lui Venus, forma pe care, fara sa vrem, o imprumutam tuturor plantelor carnivore.

Un alt exemplu este Heliamphora, care atrage si omoara insectele in mod similar. Numai ca doar anumite plante din aceasta familie produc enzime digestive, bazandu-se mai ales pe bacterii cu care traieste in simbioza pentru a-si descompune hrana.

Cei mai multi reprezentanti ai acestei plante traiesc in medii cu multa umiditate si la altitudini mari.

In natura, insa, plantele carnivore au forme dintre cele mai variate, fiindu-ne uneori greu sa credem ca intr-adevar avem de-a face cu o planta carnivora daca nu o tradeaza forma. In plus, exista destule care nu sunt carnivore in exclusivitate, ci au astfel de "apucaturi" doar uneori, conform Listverse.

Capsella bursa-pastoris este un astfel de exemplu, pentru ca nu seamana deloc cu plantele carnivore comune. Tendintele carnivore ale plantei au fost multa vreme puse sub semnul intrebarii, insa un studiu recent a aratat ca acestea exista.

Semintele acestei plante sunt singurele periculoase, pentru ca secreta o substanta lipicioasa atunci cand umiditatea e mare. Devin extrem de atractive pentru larvele de tantari, care mor instantaneu cand ajung pe suprafata lor, oferind nutrienti plantei.

Insa, cum Capsella bursa-pastoris prefera mediul uscat, rareori ajunge sa se hraneasca astfel. In acest context, capacitatea plantei de a prinde si consuma insecte este una care nu-si prea gaseste locul, o adaptare ciudata, care a pus serios pe ganduri comunitatea stiintifica. S-a nascut ipoteza ca planta evolueaza catre un mod de viata inca necunoscut.

Desi este o planta carnivora, Nepenthes ampullaria a evoluat astfel incat sa se hraneasca si cu altceva in afara de insecte. Enzimele sale digestive au suferit mutatii, astfel incat planta s-a adaptat, invatand sa aprecieze si gustul petalelor, frunzelor si orice altceva i-ar cadea in capcana.

In timp ce causul altor plante doar se infunda cu "mizerie", astfel de ramasite ale plantelor nefiindu-le de folos, Nepenthes ampullaria a evoluat, invatand sa le foloseasca pentru supravietuire.

Cu greu iti poti imagina ciupercile ca fiind plante carnivore. Insa despre cateva specii se poate spune ca sunt carnivore la nivel microscopic, cel mai de seama reprezentant fiind Mycelia. Cand o rama nu mai mare de 2,5 mm trece prin inelele sale letale, animalul este prins in capcana, strans si consumat, incetul cu incetul.

Cum insa aceste inele complexe nu se formeaza fara mari pierderi de nutrienti si energie din partea plantei care traieste in subteran, adesea se dezvolta doar cand in apropiere este detectata prezenta ramelor ce pot constitui masa. Indata ce prada a fost adulmecata, se pun si capcanele.

Rafflesia este o planta tipica carnivora tropicala, insa o deosebeste de restul faptul ca e parazit. Depinde atat de mult de gazda sa, incat nici nu ar mai putea exista in lipsa acesteia. Lucrurile nu au stat intotdeauna asa. Desi de planta de care isi agata la propriu existenta in prezent o despart 100 de milioane de ani de evolutie, ea are in comun cu aceasta bucati intregi din genom.

Rafflesia a renuntat la sectiuni intregi din genomul propriu in favoarea celor imprumutate. In mod interesant, sectiunile imprumutate din ADN se refera la respiratie, metabolism si, probabil, mijloace de aparare, cred oamenii de stiinta.

Aceste plante parazit au renuntat la atat de multe bucati din propriul genom incat aproape ca si-au pierdut genele asociate cu fotosinteza.

O analiza genetica a parazitului si vitei de vie, planta gazda, a aratat ca acestea sunt inrudite si ca planta parazit nici nu poate exista in lipsa celeilalte.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#plante carnivore atipice, #plante partial carnivore, #planta carnivora fura ADN, #plante carnivore parazit, #ciuperci carnivore , #specie
Comentarii