Poti sa o fierbi, sa o ingheti, sa o duci in spatiu - Vietuitoarea care se intoarce din morti si dupa zeci de ani

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 14:45
23298 citiri
Poti sa o fierbi, sa o ingheti, sa o duci in spatiu - Vietuitoarea care se intoarce din morti si dupa zeci de ani
Foto: BBC

Exista pe planeta aceasta o vietuitoare care, indiferent la ce conditii este expusa, va supravietui, trezindu-se la viata de fiecare data.

Tardigradele suporta lipsa de gravitatie, care in cazul altor forme de viata duce la umflarea corpurilor precum un balon, capilarele cedand si sangele fierband in vene. Acestea trec si testul radiatiilor, care ar face ca o vietuitoare sa-si piarda cunostinta in 15 secunde, conform BBC.

Trimis in spatiu, un astfel de grup de animale, nu mai mari de un mm lungime, nu doar ca a supravietuit (in mare parte), insa femelele au depus si oua. Mai mult, puii au fost perfect sanatosi.

Tardigradele reusesc sa traiasca in cele mai extreme locuri de pe Terra. Au fost descoperite la o altitudine de 5.546 de metri, in Himalaya, in apele termale din Japonia, dar si pe fundul oceanului, in Antarctica.

Aceste mici vietati pot fi fierte de 150 de grade si inghetate, si vor scapa cu viata.

Probabil cel mai bine adaptate vietati de pe Pamant, tardigradele pur si simplu iau in ras "adaptarile" alor vietuitoare de pe Terra. Au opt picioare, guri feroce, asemeni ursilor, dar in miniatura, cu dinti ce te baga in groaza, daca-i vezi la microscop.

Daca nu ar fi unele dintre cele mai mici animale din natura, ar fi chiar de speriat. Marimea maxima la care ajung este de doar 1,5 mm, asa ca nu pot fi vazute decat la microscop.

Exista 900 de specii cunoscute de tardigrade. Cele mai multe isi folosesc coltii pentru a intepa lichenii si algele si a le bea seva. Exista insa si unele carnivore, speciile mai impunatoare atacandu-si chiar rudele.

Misuna pe Terra de 500 de milioane de ani

Semn ca sunt perfect adaptate, au fost gasite fosile ale acestor vietuitoare si de acum 500 de milioane de ani. Au fost descoperite in 1773 de un pastor german, Johann August Ephraim Goeze. Abia trei ani mai tarziu, un om de stiinta italian a descoperit si super-puterile lor.

Lazzaro Spallanzani a adaugat apa ramasitei unei astfel de vietuitoare si a privit la microscop, scriind apoi despre descoperirile sale.

Chiar din 1702, un om de stiinta olandez, Anton van Leeuwenhoek, a descoperit ca simpla adaugare a apei peste un fir de praf, aparent lipsit de viata, a reinviat micile vietuitoare. In decurs de o ora de la acest "dus", multe mici vietuitoare au inceput sa fie active.

S-a crezut initial ca pot supravietui fara apa luni intregi. Ulterior, s-a descoperit ca pot rezista chiar zeci de ani. In cadrul unui experiment, au fost reinviate tardigrade dintr-o mostra de sol veche de 120 de ani, luata de la un muzeu.

Cum reusesc aceste mici animale sa nu moara in perioada in care apa nu e de gasit? Pur si simplu isi retrag capul si picioarele si intra intr-o stare ce seamana cu moartea. Rata metabolismului se mentine la 0,01% din cea normala, asa reusind sa supravietuiasca atata amar de vreme. In momentul in care intra in contact cu apa, micile corpuri prind din nou viata.

Ne transformam intr-o noua specie umana? Pana in 2050 am putea fi alti oameni

In ceea ce priveste temperaturile extreme pe care le poate suporta, experimentele au aratat ca isi revine fara probleme dupa ce sunt incalzite la 151 de grade Celsius, dar si dupa ce stau la temperaturi de minus 200 de grade timp de 21 de luni sau chiar in nitrogen lichid, la minus 253 de grade, in aceste conditii rezistand timp de 26 de ore.

Rezista, timp de opt ore, si daca stau in heliu lichid, la temperaturi de minus 272 de grade Celsius. Isi revin imediat ce dau de apa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tardigrade adaptari, #animal Terra supravietuieste spatiu, #animal pamant supravietuieste fiert inghetat, #cel mai rezistent animal Terra , #specie