Ziare.com

Simturi neobisnuite ale animalelor - Top 10 (Galerie foto)

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 18:05

   

Simturi neobisnuite ale animalelor - Top 10 (Galerie foto)
Simturile reprezinta singura modalitate prin care putem cunoaste si intelege lumea in care traim. In vreme ce despre oameni se spune ca ar avea chiar mai mult de 9 simturi, animalele ne depasesc uneori atat in privinta numarului, cat si a acuratetii acestora.

Listverse prezinta 10 specii de animale cu simturi ceva mai neobisnuite, cu ajutorul carora supravietuiesc intr-un mediu deseori ostil.

Ciocul electricOrnitorincul vaneaza nevertebrate mici de pe fundul lacurilor si iazurilor avand un cioc asemanator cu cel al ratei. In timpul scufundarii, ochii, narile si urechile i se inchid, iar acest cioc are o functie foarte bine stabilita.

Aceasta parte a corpului are celule senzoriale, capabile sa detecteze campurile electrice slabe, lasate de animalele in miscare. In plus, celulele sensibile pot detecta si perturbarea apei. Asadar, electroreceptorii si mecanoreceptorii ii permit ornitorincului sa localizeze prada cu o precizie uimitoare.

EcolocatieLiliecii folosesc impulsurile inalte ale sunetului si revenirea acestor impulsuri pentru a repera insectele si viteza cu care se deplaseaza.

Sunt mamifere nocturne si vaneaza mai mult insecte mici, asa ca au nevoie de un simt care sa nu se bazeze pe lumina.

De altfel, oamenii prezinta o forma rudimentara a acestui simt, detectand zona de unde provine un sunet.

Raze infrarosiiDispozitivele de imagistica cu raze infrarosii sunt folosite deseori in operatiuni de salvare sau operatiuni de cautare. Serpii, in schimb, au o capacitate naturala de a vana folosindu-se de lumina infrarosie.

Chiar si atunci cand serpii nu mai au simtul vazului, ei pot vana cu aceeasi exactitate, folosindu-se de razele infrarosii.

Raze ultraviolete

Ca un fel de incurajare si ajutor pentru insectele ce polenizeaza florile, acestea pot fi vazute intr-un spectru ultraviolet, creandu-se modele concepute sa atraga albinele.

Albinele au o gama diferita de a percepe lumina vizibila si un set de celule speciale pentru detectarea ultravioletelor.

Magnetismul

Albinele dispun de un al doilea talent senzorial. In abdomen prezinta un mic inel de particule magnetice, niste granule care pot detecta campul magnetic al Pamantului.

Acestea ajuta albina sa isi defineasca locatia si sa ajunga inapoi la stup si apoi in cautarea polenului.

PolarizareaPolarizarea unei unde electromagnetice sau de lumina are loc atunci cand aceasta se misca in anumite planuri favorizate. Oamenii nu pot detecta acest fenomen decat cu ajutorul unui echipament special. La caracatite, in schimb, acest simt este activ.

Caracteristica e utila atunci cand acestea vaneaza, avand in vedere ca cea mai buna forma de deghizare este corpul transparent. Mai multe animale devin aproape invizibile in lumina apei.

Anumite caracatite pot detecta componenta polarizata din lumina subacvatica, folosindu-se de aceasta pentru a vana.

Armura sensibilaOamenii pot simti pe toata suprafata corpului pentru ca pielea are celule sensibile la atingere. Cu toate astea, daca am imbraca o armura, aceasta sensibilitate s-ar pierde.

Paianjenii, ca de altfel si alte artropode, au un exoschelet ingrosat si dur, cu fante mici care le protejeaza corpul. Aceasta armura le permite paianjenilor sa aiba un simt tactil mult mai bun.

GustSomnul are papile gustative sensibile pe tot corpul. Asadar, acestea il ajuta sa guste apa din toate directiile.

In plus, acest simt neobisnuit repartizat ii faciliteaza capacitatea de a detecta prezenta prazii de la distanta si locul exact in care se gaseste.

Lumina oarbaMulte animale care au evoluat in medii intunecate au ochi rudimentari sau si-au pierdut in totalitate vazul. Pestele Astyanax mexicanus, care traieste in pesteri, este unul dintre aceste exemple, insa si-a dezvoltat metode pentru a simti si cea mai mica scadere in intensitatea luminii.

Cu ajutorul acestei abilitati, pestii se pot ascunde de pradatori. Glanda pineala din acesti pesti raspunde la lumina pentru a oferi un simt al zilei si al noptii. Corpul lor translucid permite luminii sa ajunga la glanda pineala si astfel pestele isi gaseste adapost.

Ochiul MatrixIn general, ochiul animalelor este compus din lentile, pentru a concentra lumina si un strat de celule sensibile in care este proiectata imaginea. Pentru a focaliza imaginea, lentilele isi pot schimba forma sau se pot deplasa inainte si inapoi, ca la caracatite.

Exista un tip de crustaceu, Copilia quadrata, care detine o alta solutie pentru a vedea mediul inconurator. Ochii sai folosesc doua lentile fixe si o pata mobila si sensibila. Prin mutarea celulelor detectoare, crustaceul construieste imaginea cu o serie de puncte.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2498 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DUMNEZEU in actiune si Bionica

Se poate observa cum cele mai inalte tehnologii,pe care omul nici nu le banuia au fost folosite in Creatie de DUMNEZEU=Inteligenta Absoluta cu sute de milioane de ani in urma.Stiinta numita bionica,o combinatie intre biologie,electronica,mecanica si alte tehnologii supersofisticate,pe care omul incearca abia acum,sa le studieze si sa le copieze.Acum vorbim in limbajul modern,de ciocul electric,de celule senzoriale capabile sa detecteze campurile electrice slabe,de electroreceptori si mecanoreceptori,de folosirea impulsurile inalte ale sunetulu,de folosirea de lumina infrarosie de catre serpi sau alte animale,de celule speciale pentru detectarea ultravioletelor,de folosirea campului magnetic al Pamantului de alte vietuitoare,de polarizarea unei unde electromagnetice sau de lumina ce focalizeaza imaginea, sau despre lentilele ochiului Matrix etc.etc.Toate erau preexistente aparitiei omului,si ele au fost create de DUMNEZEU cu multa Inteligenta,Intelepciune si Munca.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor