Specii de animale despre care nu ai crede ca sunt inrudite (Galerie foto)

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:50
30980 citiri
Specii de animale despre care nu ai crede ca sunt inrudite (Galerie foto)

Imagineaza-ti pentru o clipa ca nu esti om, ci o necuvantatoare oarecare, si ca participi la o reuniune de familie, la care iau parte toate rudele tale indepartate, vietatati cu care ai ceva in comun, dar care au evoluat diferit de tine. Bineinteles ca in familie sunt si rude cu care nu te mandresti, pe care toata lumea le ocoleste.

Cracked a scos in evidenta cateva astfel de rude ale unor vietati altfel falnice, de toata stima.

Delfinii si hipopotamii

Cetaceele, familie din care fac parte atat balenele, cat si deflinii sunt unele dintre cele mai iubite si respectate animale.

Balenele sunt gigantii delicati ai apelor, in timp ce delfinii sunt perceputi ca fiind clovnii marilor. Ai crede ca rudele lor traiesc tot in apa si le seamana. Gresit, cel putin cand vine vorba de una din ele, hipopotamul.

Cercetarile recente au aratat ca, in urma cu 50 - 60 de milioane de ani, traia stra-stra-stra...bunicul delfinilor si balenelor, care isi ducea viata pe uscat, fiind semiacvatic. La un moment dat in evolutie, acesta s-a despartit, lasand sa apara doi indivizi diferiti. In timp ce unul a devenit, cu timpul, acvatic, celalalt a disparut treptat, in urma cu 2,5 milioane de ani, lasand in urma o singura specie, hipopotamul.

De fapt, unii oameni de stiinta sunt de parere chiar ca balenele si delfinii ar trebui sa fie incluse in ordinul Artiodactyla, din care fac parte, pe langa hipopotami, si caprioarele, camilele, vacile, porcii si girafele.

Ursii si focile

In mod paradoxal, cercetarile au aratat ca cele mai apropiate, pe scara evolutiva, rude ale ursului sunt focile. De fapt, orice mamifer din ordinul pinipede, care include, pe langa foci, si morsele sau leii de mare.

Oricat ar parea de ciudat, argumente exista, spun cercetatorii, care au studiat ani buni labele acestora animale. Si in cazul ursului, si in cazul vietatilor din ordinul pinipede, ghearele nu sunt retractabile, acesta nefiind decat unul dintre punctele comune. In plus, au aceeasi structura a oaselor.

Analiza fosilelor indica faptul ca pinipedele se trag dintr-o specie care semana cu un urs, numita Puijila, un animal care vana si pe uscat (unde se deplasa in patrau labe) si in apa.

Magarii si rinocerii

Animale precum caii si magarii au fost domesticite de oameni in urma cu cateva mii de ani, aducandu-si astfel aportul la dezvoltarea noastra, ca specie. Ai zice, prin urmare, ca sunt probabil inrudite cu vacile, oile sau alte animale blande, din moment ce ne-au lasat sa le punem capastru si sa. In realitate, insa, cea mai apropiata ruda a lor e rinocerul.

Cu totii sunt cunoscuti ca imparicopitate, inclusiv rinocerul sau tapirul. Rinocerii au trei degete la picioare, iar candva la fel aveau si caii. Insa in cazul acestora a ramas doar degetul din mijloc cu unghia aferenta, acesta evoluand in copita pe care o stim azi.

Hienele si mangustele

Greu de crezut ca hulitele hiene pot avea ceva in comun cu dragalasele manguste. Cu toate acestea, insa, nu uita ca mangustele nu au nicio problema in a ucide serpii; asta ar trebui sa-ti dea de gandit.

In plus, hienele sunt mai inrudite cu pisicile decat cu cainii. Mamiferele carnifore se impart in doua subordine: Caniformia, carnivore care se aseamana cu cainele, si Feliformia, mamifere care se aseamana cu pisica. Aici intra si hienele si mangustele, inclusiv suricatele.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#specii animale inrudite, #animale inrudite, #urs foca inrudite, #magar rinocer rude, #defin hipopotam inruditi, #hiene manguste rude , #specie
Comentarii
Poza 01st1
01st1
rank 5
N-ai timp nici macar sa citesti traducerea aia automata?