Speciile si habitatele din UE, sub lupa Comisiei Europene - Cum sta Romania

Marti, 26 Mai 2015, ora 13:55
3276 citiri
Speciile si habitatele din UE, sub lupa Comisiei Europene - Cum sta Romania
Foto: Ziare.com

Numai jumatate dintre speciile de pasari salbatice si doar 23% dintre speciile de animale si flora si 16% din habitatele salbatice din tarile UE au fost evaluate de catre Comisia Europeana ca avand o stare favorabila.

Datele au fost publicate ca parte a celui mai cuprinzator studiu privind starea naturii la nivel european - "State of nature in the EU" (mai 2015) si se refera la perioada 2007-2012, se arata intr-un cuminicat WWF remis, marti, Ziare.com.

La fiecare sase ani, Comisia Europeana centralizeaza si analizeaza datele trimise de statele membre privind situatia in care se afla speciile si habitatele protejate. Pentru studiul actual, au fost centralizate 17.000 de seturi de date pe specii individuale si habitate de interes european din 27 de state membre.

Indicatorii au fost utilizati pentru a se evalua starea a 450 de pasari salbatice, 230 tipuri de habitate si peste 1.200 de alte specii salbatice.

Per total, evaluarea arata faptul ca, in continuare, biodiversitatea isi pierde din valori si ca in unele cazuri natura se afla intr-o stare ingrijoratoare. Acolo unde se implementeaza masuri de conservare, mediul natural se poate reface.

La nivel european, 52% dintre speciile de pasari sunt intr-o stare buna, 17% sunt amenintate si 16% sunt in scadere sau au disparut. Specii vulnerabile sau disparute sunt considerate ciocarlia, sitarul de mal sau becatina mare.

Dintre speciile ce tin de fauna si flora, 23% au un statut favorabil; 42% au un statut nefavorabil - necorespunzator, iar 18% au un statut nefavorabil - grav. Cei mai afectati sunt pestii si mamiferele.

In ceea ce priveste habitatele, raportul arata o imagine alarmanta: 47% au statut nefavorabil - necorespunzator, iar 30% au statut nefavorabil - grav. Doar 16% dintre zonele salbatice sau semi-naturale sunt intr-o stare buna.

Dintre cele cu statut negativ, cele mai afectate sunt zonele de dune, zonele costiere, pasunile, zonele umede (inclusiv raurile si lacurile) si padurile, se arata in raport.

Romania pierde o mare comoara: Ce specii cunoscute de pasari dispar din tara noastra

De vina sunt intensificarea agriculturii (schimbarea metodelor de productie inspre cele industriale, supra-pasunatul, pesticidele si fertilizantii chimici) si modificarea de catre oameni a conditiilor hidro-morfologice (modificarile la nivelul corpurilor de apa - ex. regularizarile, desecarile, extragerea in exces a sedimentelor, intreruperea conectivitatii intre habitate - prin indiguiri, instalarea de microhidrocentrale, eliminarea vegetatiei din lungul raurilor).

Supra-exploatarea si poluarea sunt si ele intre problemele serioase, mai ales cand vine vorba de habitatele marine.

Situatia in Romania

In Romania, situatia este mai buna decat in alte tari. Romania este data ca exceptie pozitiva alaturi de Cipru, Malta, Estonia si Slovenia, intrucat circa 60% dintre fisele de evaluare a habitatelor arata o stare favorabila a naturii (circa 25% arata o stare nefavorabila - necorespunzatoare si circa 10% - nefavorabila - grava).

Pasari din Romania perfect adaptate traiului in oras: N-ai sa crezi cate sunt

La polul opus se afla Marea Britanie, Danemarca si Olanda care au raportat sub 10% habitate in stare favorabila.

In ciuda faptului ca avem o proportie foarte mare de habitate in stare buna, speciile de flora si fauna sunt in majoritatea cazurilor (circa 60%) intr-o stare nefavorabila - necorepunzatoare (numai circa 20% sunt intr-o stare favorabila). Acest lucru ne plaseaza in acest clasament pe ultimele locuri, alaturi de Austria si Luxembourg, Belgia si Portugalia.

Tarile cu evaluarile cele mai bune in privinta speciilor sunt Cipru, Estonia si Bulgaria.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Romania habitate, #Romanai specii plante animale, #Comisia Europeana specii plante animale UE, #Romanai animale disparitie, #Romania sanatate mediu inconjurator , #specie