Spectacolul naturii: Specii noi si bizare descoperite in 2008

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 17:40
5252 citiri
Spectacolul naturii: Specii noi si bizare descoperite in 2008
Foto: NewScientist

Institutul International pentru Explorarea Speciilor a facut publica lista anuala cu cele mai spectaculoase specii de animale si plante care au fost descoperite in 2008.

Pe lista se afla creaturi uimitoare, de la cel mai mic calut de mare si pana la cea mai lunga insecta, dar si vietuitoare care s-au adaptat la conditii extreme, arata New Scientist.

Poate nu stiati, dar exista bacterii care pot supravietui chiar si in tubul de spray fixativ.

Cel mai mic calut de mare este cel din specia "Hippocampus satomiae" si ajunge la o lungime de doar 13,8 milimetri si o inaltime de 11,5 milimetri. Specia a fost descoperita in insula Derawan, pe coasta indoneziana a insulei Borneo.

Melcul "O. vermiculum", este unic datorita modului in care isi formeaza "casa". Majoritatea cochiliilor de melci se incolacesc strans, formand o spirala pe cel mult trei axe. Cochilia acestui melc se incolaceste pe patru axe, fiind o caracteristica unica in lumea gastropodelor. Aceasta specie traieste numai in zona Gunung Rapat, din provincia Perak, in Malaezia.

Palmierul sinucigas, cunoscut si ca "Tahina spectabilis", are un comportament extrem de ciudat: la finalul vietii, produce extrem de multe flori, dupa care se usuca si se prabuseste. Acest palmier kamikaze traieste numai in districtul Analalava din Madagascar si pana acum nu au fost gasite decat 100 de exemplare.

"Chromis Abyssus" ("culoarea abisului") este o specie descoperita pe coasta insulei Ngemelis, din Palau si studiata in detaliu in 2008. Traieste la peste 100 de metri sub apa.

"Phobaeticus chani" este cea mai lunga insecta din lume. Corpul sau are 35,6 centimetri iar impreuna cu antenele si picioarele, poate ajunge la 56 de centimetri. Insecta traieste in zona Ulu Moyog, de pe insula Borneo din Malaezia.

Cel mai vechi vertebrat care a dat nastere unui pui viu este "Materpiscis attenboroughi". Mai precis, este vorba despre o fosila a unei femele peste, care nastea, veche de peste 380 de milioane de ani. Fosila a fost descoperita in vestul Australiei.

"Coffea Charrieriana" este o specie de planta din care se poate produce cafea fara cofeina. Este prima planta de acest tip descoperita in Africa Centrala.

Stim ca bacteriile pot supravietui in conditii extreme, la temperaturi foarte mari sau foarte mici. Cercetatorii au identificat specia "Microbacterium Hatanonis", care si-a facut culcus chiar in tuburile de spray fixativ.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#specii noi bizare, #specii descoperite , #specie