Surpriza! Pentru prima oara au fost gasite mai multe colonii de termite, care infloresc in lipsa masculilor

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 08:57
10173 citiri
Surpriza! Pentru prima oara au fost gasite mai multe colonii de termite, care infloresc in lipsa masculilor
Foto: Arhiva Pixabay

In premiera, oamenii de stiinta au descoperit colonii de termite formate doar din femele. Si nu s-a intamplat nimic cu masculii; nicio boala nu i-a ucis instantaneu. Pur si simplu, femelele au ales sa traiasca asa, iar coloniile infloresc.

Desi se stia ca exista specii de insecte care prefera sa traiasca in lipsa masculilor, termitele nu faceau parte din aceasta categorie, arata Science Alert.

Cele mai multe specii se reproduc pe cale sexuala, fiind nevoie atat de masculi, cat si de femele pentru a da nastere unei noi generatii. Din cand in cand, oamenii de stiinta descopera insa specii care se reproduc in lipsa sexului. Fenomenul are si un nume - partogeneza - si a fost observat in randul rechinilor, soparlelor, serpilor, amfibienilor si pestilor.

E intalnit insa si in randul insectelor, care formeaza uneori colonii alcatuite doar din femele. Sunt produsi uneori si masculi, pe care femela ii foloseste pentru a se imperechea, dupa care scapa de ei. Asta se intampla cel mai adesea in randul furnicilor si viespilor. Insa termitele nu faceau parte din aceasta categorie.

In timp ce termitele au o regina, mama a majoritatii micilor insecte, daca nu cumva pentru toate, exista si un rege, tata pentru toate. In plus, in interiorul coloniilor, numarul masculilor si al femelelor, toti asexuali, e de obicei acelasi, toti lucrand pentru binele coloniei.

Cand au studiat insa coloniile din specia Glyptotermes nakajimai, din Japonia, oamenii de stiinta au observat cu surprindere ca in unele nu era nici picior de mascul.

Intr-un an si jumatate, au descoperit ca, din 74 de colonii de pe teritoriul tarii, 60% nu aveau niciun mascul. In timp ce regina poate depozita sperma unui mascul intr-un organ special, pe care sa o foloseasca atunci cand are nevoie, in aceste colonii regina nu avea niciun fel de rezerve, insa continua sa se reproduca.

Se pare ca aceasta adaptare a aparut in urma cu 14 milioane de ani si a fost necesara pentru cucerirea de noi teritorii. S-a observat ca acest tip de reproducere e proprie insulelor nordice Shikoku si Kyushu si ca in urma ei vin pe lume de doua ori mai multi urmasi, pentru ca nu e nevoie decat de femele pentru reproducere.

Din oua nefertilizate vin pe lume la fel de multe insecte ca si din cele normale, fertilizate, au explicat oamenii de stiinta.

Potrivit acestora, suntem martorii unui moment istoric din punct de vedere al evolutiei si al diversitatii speciilor, pentru ca e clar ca aceste termite vor evolua intr-o alta specie. Deja se observa diferente intre aceste insecte, provenind din coloniile fara masculi, si restul, provenite din colonii normale.

Citeste si Fecioare care nasc, in regnul animal

A.P.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#termite reproducere asexuala, #partogeneza reproducere, #animale reproducere fara masculi, #termite reproducere, #reproducere fara masculi specii , #specie