Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Top 5 copaci ciudati de pe Terra (Galerie foto)

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 17:27
18319 citiri
Top 5 copaci ciudati de pe Terra (Galerie foto)

Mama-natura cu siguranta e o entitate cu simtul umorului, una cu o creativitate debordanta, altfel nu ne-am putea explica felul in care arata unele dintre animalele si plantele de pe Terra.

Environmental graffiti a strans laolalta cativa dintre cei mai ciudati arbori care exista, atat prin infatisare, cat si prin "comportamentul" sau proprietatile care ii fac unici. Unii nici nu par ca ar trai pe Pamant, ci mai degraba par desprinsi din povestile fantastice.

Un prim astfel de exemplu este Ginkgo Biloba. Din 20 de varietati, cate existau in vreamea dinozaurilor, doar una a supravietuit schimbarii bruste de clima.

Nu doar ca aceasta fosila vie poate trai 1.000 de ani, insa acest arbore are proprietati medicinale pe care mai ales medicina chineza le axploateaza: amelioreaza boli precum Alzheimer si dementa, insa ajuta si in tratarea astmului si bronsitei.

Desi acest copac este raspandit ca planta ornamentala, el creste salbatic doar in China, in regiunea muntoasa Xitianmu.

Copacii din specia Idria Columnaris nu doar ca au o forma ciudata, coroana lor fiind atipica, insa pot ajunge pana la o inaltime de peste 15 metri, traind circa 300 de ani. Copacii Boojum, cum mai sunt ei numiti, sunt perfect adaptati desertului, desi, la baza, trunchiul lor nu e mai gros de 45 de centimetri.

Desi nu au proprietati suprinzatoare, simpla lor infatisare le da unicitate. Iar daca ai ocazia sa vezi unul, te poti considera norocos, din moment ce traieste doar in Baja, California, iar niste seminte pe care ai putea sa le plantezi costa si 1.000 de dolari.

Ceiba Pentandra, cunoscut si ca arborele Kapok, este regele Amazonului. Poate creste pana la 4 metri intr-un singur an, ajungand sa masoare si peste 60 de metri in inaltime.

Fructul produce un fel de bumbac care este de 8 ori mai usor decat cel recoltat de pe plantatiile de odinioara. Acest material este folosit pentru izolarea termica, la saltele si veste de salvare. Frunzele, rasina si coaja coacului au proprietati medicinale, ajutand la tratarea astmului, dizenteriei, bolilor de rinichi si a febrei.

In regiunea Amazonului, din trunchiul copacului se fac canoe imense.

Euphorbia Tirucalli este un copac cu un aspect ciudat, cu ramuri asemanatoare unor degete si putine frunze. Prin fiecare ram curge un latex laptos, care, odata atins, duce la formarea unor basici, insa poate duce si la orbire. In cazul in care este ingerat, poate fi fatal.

Este letal si pentru animale, astfel ce majoritatea il ocolesc. Mai putin unul, rinocerul, care pare sa fie imun la aceasta otrava.

Acest latex laptos este insa folosit la pescuit, otravind pestii, sau pentru gonirea termitelor. Copacul in sine este plantat in rol ornamental.

Dracaena Cinnabari, candva foarte raspandit, este o specie de arbore ce traieste in prezent in arhipeleagul Socotra, din Oceanul Indian. Usor de recunoscut datorita coroanei sale ca o umbrela, copacul este perfect adaptat zonelor cu putin sol.

Coroana sa generoasa face ca umezeala de la radacini sa nu se evapore atat de usor. Frunzele sale pot ajunge pana la 60 de centimeri lungime si 3 latime.

Numit si copacul dragon, acesta secreta o rasina despre care se spune ca este "sangele dragonului". Aceasta seva de un purpuriu intens este folosita ca pigment incusiv in pastele de dinti, dar si pentru a trata tumorile sau a lacui viorile.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#copaci ciudati Terra, #cei mai ciudati copaci, #Copacul Dragonului, #plante vremea dinozaurilor , #specie