Un document inedit: Declaratia drepturilor delfinilor

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 09:45
1402 citiri
Un document inedit: Declaratia drepturilor delfinilor
Foto: Factroom

Membrii comunitatii britanice pentru protectia delfinilor s-au constituit intr-o asociatie, sub numele de "Grupul de la Helsinki", avand ca scop protectia cetaceelor amenintate cu disparitia (delfini, balene, casaloti).

Ei au facut publica o declaratie, in care se precizeaza ca cetaceele au dreptul la viata si nimanui nu-i este permis sa pretinda ca el ar fi proprietarul absolut al acestor fiinte, dupa cum nimanui nu-i este permis sa actioneze in sensul de a incalca dreptul lor la libertate, scrie Factroom.

La elaborarea declaratiei a lucrat o echipa complexa de personalitati notorii, cadre universitare, filosofi, juristi.

In cazul in care acestia se vor impune si, pe baza declaratiei respective, se va elabora o lege cu valabilitate internationala, fiintele vizate vor putea fi protejate din toate punctele de vedere, atat in natura, cat si in gradinile zoo-acvatice.

Acum, aceste gradini le expoateaza cu scopuri strict comerciale, intr-un mediu necorespunzator conditiilor lor, nu pentru prezentarea speciei, ci pentru a satisface capriciile unor curiosi.

Referindu-se indeosebi la delfini, cercetatorii sunt de comun acord ca inteligenta lor depaseste cu mult media altor animale si ar trebui tratati ca persoane fizice independente, chiar daca nu se pot face comparatii cu fiinta umana.

Raportul intocmit de Grupul de la Helsinki a fost deja prezentat la Vancouver, in cadrul Asociatiei Americane pentru Dezvoltarea Stiintei, fiind foarte bine primit de specialisti.

S-a precizat in cadrul raportului constatarea ca delfinii au o constiinta de sine bine dezvoltata, sunt singurele fiinte, in afara omului, care se recunosc in oglinda, au o memorie buna, stiu sa comunice bine nu numai intre ele, dar si cu oamenii, pe care stiu sa-i aprecieze ca prietenosi sau ca indiferenti. In plus, delfinii isi hranesc rudele bolnave, in caz de nevoie.

O constatare cu totul neasteptata si inca necunoscuta este aceea ca, in cazul pescarilor fara noroc, care nu reusesc sa-si atraga singuri vanatul marin, delfinii intervin, aducandu-le pesti in undita.

Oamenii de stiinta, si indeosebi ecologistii, sunt convinsi de justetea demersului lor. Nu se stie inca in ce masura vor cupla toti juristii, politicienii, oamenii de afaceri, reprezentantii pescarilor si multi altii care gandesc foarte mult atunci cand este vorba sa ia o hotarare, dar actioneaza foarte rapid, atunci cand intervine cazul sa le puna altora bete in roate.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#declaratie drepturi delfini, #declaratie drepturi cetacee, #Grupul de la Helsinki delfini , #specie