Ziare.com

Un schelet de dinozaur provenit din Mongolia a fost returnat acestei tari

de Daniela Gradinaru
Marti, 07 Mai 2013, ora 23:03

   

Un schelet de dinozaur provenit din Mongolia a fost returnat acestei tari
O batalie internationala pentru custodia unui schelet de dinozaur vechi de 70 de milioane de ani s-a incheiat luni cu repatrierea fosilei in Mongolia. Scheletul fusese scos ilegal din aceasta tara, fusese achizitionat de-a lungul timpului de mai multi proprietari si vandut la licitatie.

Scheletul "aproape complet" al unui Tyrannosaurus bataar a fost inapoiat guvernului din Mongolia de catre autoritatile americane, potrivit CNN.

Scheletul are o inaltime de aproape doi metri si jumatate si o lungime de peste sapte metri.

"Este una dintre cele mai importante repatrieri de fosile din ultimii ani", a spus directorul Immigration and Customs Enforcement (ICE) din Statele Unite ale Americii, John Morton.

Autoritatile din Mongolia au multumit organizatiilor internationale si persoanelor care au permis ca scheletul dinozaurului sa revina in aceasta tara. Potrivit legislatiei din Mongolia, fosilele de dinozauri sunt proprietatea guvernului acestei tari, iar scoaterea lor din tara este o infractiune.

Conform unor documente judecatoresti, fosila de dinozaur a fost adusa in Statele Unite ale Americii din Marea Britanie in data de 27 martie 2010. O serie de documente cu informatii incorecte aratu ca scheletul provenea din Marea Britanie, in timp ce paleontologii spun ca Tyrannosaurus bataar a fost descoperit in Mongolia.

Autoritatile din SUA au intrat in posesia scheletului dupa ce un paleontolog din Florida a recunoscut in decembrie 2012 ca este vinovat de contrabanda si de alte infractiuni. Acesta a ajuns la o intelegere cu autoritatile, care i-au confiscat patru schelete de dinozauri.

In luna august, tribunalul va da un verdict in cazul acestuia, pedeapsa maxima pe care risca sa o primeasca fiind de 17 ani de inchisoare.

La inceputul anului 2012, scheletul se afla in catalogul casei de licitatii Heritage Auctions din Texas, valoarea sa fiind estimata intre 950.000 si 1,5 milioane de dolari.

Casa de licitatie nu a respectat ordinul de restrictie al autoritatilor, scheletul fiind vandut la pretul de 1,05 milioane de dolariu in luna mai 2012. In lunile care au urmat, autoritatile americane si paleontologii au stabilit ca scheletul provenea din partea de vest a desertului Gobi din Mongolia, fiind descoperit intre anii 1995 si 2005.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 391 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Biznisu'i biznis.....

Precis ca "colectzionaru' " paleontolog era vreun perciunat pus pe biznis. Asa s-au dus in Israel si scheletele de uriasi descoperite de Vasile Porojan la Argidava......Deh, iutzeala de mana si nebagarea de seama, plus fleru' in biznis al poporului ales.....

 

"stimatzi"filmoci-amerloci si javrele din dotare.....

cate monede si schelete au fost "arate"si "sadite" la amerloci de "trupele speciale" de jaf care au baze in rro.....!!!nici in vise nu putetzi inchipui,cuprinde cate s-au instrinat de amerloci cu acceptul asazisilor "iubitori-orbetzi ai democratziei".,.....Platforma pentru solutionarea online a litigiilor