13 mistere ale lumii care ne inconjoara

Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 21:53
28555 citiri
13 mistere ale lumii care ne inconjoara

Privita prin ochii unui om simplu, viata pare simpla. Ce punem pe masa seara, ce culoare sa aiba rochia de bal sau ce tip de masina sa-mi iau - sunt preocuparile noastre cele mai arzatoare.

Poate ca uneori nu ne punem destule intrebari, sau poate nu punem intrebarile potrivite la momentul potrivit. Exista insa mistere care preocupa oamenii de stiinta de ani de zile si care asteapta, inca o rezolvare.

Michael Brooks, consultant la revista NewScientist, prezinta 13 dintre intrebarile care ii fac pe multi oameni de stiinta sa se scarpine in cap, nedumeriti.

In 2005, Kate Land and Joao Magueijo, cercetatori la Colegiul Imperial din Londra au descoperit ca radiatiile remanente de la Big Bang se aliniaza pe o anumita axa, in loc sa fie distribuite uniform.

Ei au numit descoperirea "Axa Cosmica a Raului", in principiu pentru ca a demontat ceea ce se stia anterior despre Univers: ca acesta este uniform, indiferent din ce punct este privit. Cercetatorii inca incearca sa descifreze modul in care este alcatuit Universul.

Un grup de cercetatori de la NASA au descoperit ca exista un grup de galaxii care se deplaseaza cu o viteza extraordinara catre spatiul dintre constelatiile Centaur si Vela.

Astronomii spun ca viteza de deplasare nu poate fi cauzata decat de o forta de atractie extrem de mare, exercitata de ... ceva ce, in prezent, nu poate fi observat.

Incalzire globala? Sa mai discutam. In urma cu zeci de milioane de ani, in Eocen, temperatura medie la poli era de 15-20 de grade Celsius, iar unele specii de plante au disparut.

Nu se stie exact cum s-a ajuns la temperaturi atat de mari, insa cercetatorii sunt ingrijorati de precedentul creat. Mai precis, nu se stie daca exista vreun mecanism prin care clima se stabilizeaza in urma unei perioade lungi de incalzire.

Cat de repede se misca sondele spatiale? Ai putea crede ca se misca doar atat cat le permite "motorul". Insa cercetatorii au descoperit ca pot economisi combustibil daca utilizeaza campurile gravitationale ale planetelor sau ale satelitilor naturali pentru a oferi sondelor "un impuls". Impulsul este, insa, mai mare decat se credea.

In decembrie 1990, naveta Galileo a trecut pe langa Pamant, in drum spre Jupiter. Naveta avea o viteza cu 3,9 milimetri pe secunda mai mare decat ar fi trebuit sa aiba. Efectul a fost constatat si la alte navete si sonde spatiale, insa cercetatorii inca nu stiu care este cauza acceleratiei.

Bunul-simt iti spune ca un organism hibrid, cu gene din linii evolutionare diferite nu ar trebui sa existe. Insa in adancul marilor exista numeroase astfel de organisme care dau batai de cap specialistilor, aratandu-le ca speciile "pure" nu sunt singurele capabile sa supravietuiasca.

Ai senzatia ca ti se plimba insecte pe sub piele? E posibil sa ai boala lui Morgellon, o afectiune despre care nu se stiu multe.

Unele persoane insista ca le cresc fibre stranii sau filamente pe piele sau sub ea. Boala a fost documentata pentru prima oara de medicul Thomas Browne in secolul al XVII-lea si nu au mai existat alte cazuri pana in 2002. Oamenii de stiinta dezbat inca daca aceasta boala exista sau nu.

Sunetul marii? Nu e vorba despre valuri. In vara anului 1997, microfoanele amplasate sub apa de guvernul american au detectat un sunet ciudat, care a disparut ulterior. Sunetul era mai puternic decat orice cantec al balenelor si nimeni nu a reusit sa afle de unde provenea.

Un alt sunet misterios a fost receptionat in mai 1997, iar o posibila explicatie ar putea fi ca era vorba despre ruperea ghetii din Antarctica.

Teoria Big Bang-ului postuleaza ca geneza Universului a dus la crearea unor cantitati egale de materie si antimaterie.

Experimentele realizate cu acceleratoare de particule arata insa ca, la fiecare 10 miliarde de antiprotoni existenti in univers exista 10 miliarde plus unu protoni. Acelasi dezechilibru se aplica la electroni.

Oamenii de stiinta inca incearca sa isi dea seama care este cauza dezechilibrului.

Teoria Big Bang mai are aspecte neelucidate: conform calculelor, dupa explozia initiala ar fi trebuit sa existe o anumita cantitate de litiu, hidrogen si heliu.

Daca hidrogenul si heliul se regasesc si in Univers si pe hartiile oamenilor de stiinta in cantitati echivalente, unii izotopi de litiul nu le ies deloc "la numaratoare". Mai precis, in Univers exista o treime din izotopi de litiu-7 si de o mie de ori mai multi izotopi de litiu-6 decat au calculat specialistii.

Cat de rapid traverseaza spatiul radiatiile? La viteza luminii, ar raspunde Einstein.

In 2005 insa, un telescop din La Palma (Insulele Canare), ce inregistra radiatiile gamma emise de gaura neagra din centrul galaxiei Markarian 501 a inregistrat intai date despre radiatiile cu energie mica si, patru minute mai tarziu, despre radiatiile cu energie ridicata.

Efectul a fost observat ulterior si in 2008, cand telescopul Fermi al NASA a inregistrat un decalaj de 20 de minute la fotonii energie ridicata ce soseau de la o sursa de la 12 miliarde de ani lumina distanta.

De ce nu exista magneti monopol? Exista sarcini electrice pozitive si negative, iar cercetatorii cred ca, pe acelasi principiu, ar trebui sa existe si magneti cu un singur pol, desi sunt foarte rari.

Detectorul GEO600 din Hanovra nu a reusit, pana acum, sa detecteze nimic spectaculos. A reusit insa sa inregistreze un semnal pentru care cercetatorii nu au, inca, nicio explicatie.

Semnalul receptionat era insa similar cu ceea ce fizicianul Craig Hogan credea ca se poate receptiona de la granita Universului, conform teoriei principiului holografic (teoria care postuleaza ca tot ceea ce vedem, ca realitatea fizica este rezultatul unei proiectii de la granita universului).

Exista si reversul efectului placebo. In 1970, un om caruia medicii i-au pus in mod eronat diagnosticul de cancer la ficat in faza terminala a murit la cateva luni dupa ce a fost diagnosticat. Desi autopsia a aratat ca omul avea o tumoare, aceasta nu se raspandise in corp.

In plus, atunci cand medicii avertizeaza pacientii despre posibilele efecte adverse ale unui medicament, exista sanse mai mari ca acestia chiar sa manifeste efectele adverse.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#mistere lume, #dileme stiinta , #stiinta tehnica