2045: Anul cand omul devine nemuritor?

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Februarie 2011, ora 19:42
14235 citiri
2045: Anul cand omul devine nemuritor?

Lui Raymond Kurzweil ii place sa spuna ca cel mai banal telefon mobil este de un milion de ori mai mic, de un milion de ori mai ieftin si de o mie de ori mai puternic decat computerul pe care il avea la MIT in urma cu 40 de ani. Daca atatea schimbari s-au putut petrece in ultimii 40 de ani, imaginati-va cate s-ar putea intampla in urmatorii 40.

35 de ani, mai precis, noteaza Time.

Kurzweil si-a petrecut mare parte din cariera demonstrand ca in 2045 computerele vor deveni mai inteligente decat oamenii, iar cand se va intampla acest lucru, omenirea - corpurile noastre, mintea, civilizatia - nu va mai fi aceeasi. Vom fi complet si ireversibil schimbati. In 2045, conform calculelor lui Kurzweil, va avea loc sfarsitul civilizatiei umane asa cum o stim noi.

In acel an, estimeaza expertul, cantitatea de inteligenta artificiala va fi de un miliard de ori mai mare decat suma intregii inteligente umane existente astazi.

Momentul Singularitatii

Crearea unei opere de arta este una din acele activitati rezervate doar oamenilor, este un act de expresie a sinelui, pe care nu il poti face daca nu ai un sine - de aceea, creativitatea unui computer sterge liniile de demarcare dintre inteligenta organica si cea artificiala. Computerele devin tot mai rapide, e un fapt bine stiut. Insa, in plus, computerele devin mai rapide mai repede - rata cu care devin mai rapide creste si ea.

Asa ca, daca computerele devin mai rapide in ritm tot mai accelerat, va veni un moment in care vor fi capabile de ceva comparabil inteligentei umane. Toata puterea lor va fi pusa in serviciul emularii proceselor ce au loc in creierele noastre cand creeaza ceva constient - nu doar calcul aritmetic rapid, ci conducerea unei masini, scrierea de romane, luarea unor decizii etice, aprecierea unui tablou, emiterea unor replici inteligente la o petrecere.

Daca putem admite aceasta idee, atunci este momentul in care orice este posibil. Nu este niciun motiv pentru care computerele nu vor deveni si mai puternice. Vor continua sa se dezvolte pana vor ajunge cu mult inteligente noua, cu o rata de crestere din ce in ce mai mare.

Este imposibil sa prezici comportamentul acestor inteligente superioare omului, cu care la un moment dat vom imparti Planeta. Teoriile abunda in acest punct.

Poate ne vom contopi cu ele pentru a deveni cyborgi super-inteligenti, folosindu-ne de computere pentru a ne extinde capacitatile intelectuale in acelasi fel in care masinile si avioanele ne extind capacitatile fizice. Poate ca inteligenta artificiala ne va ajuta sa tratam efectele batranetii si ne vor prelungi viata la infinit, poate ne vom scana constiintele si vom trai in computere, ca software, la nesfarsit. Poate computerele se vor intoarce impotriva noastra si ne vor anihila.

Orice teorie ai alege sa crezi, un lucru este comun tuturor: specia umana va fi transformata in ceva ce nu va mai semana cu ce suntem in acest moment in timp. Aceasta transformare are un nume: Singularitatea.

Singularitatea este imprumutata din astrofizica: este un punct in spatiu-timp in care regulile fizicii obisnuite nu se mai aplica. Desi suna a science fiction, Singularitatea este mai degraba o previziune meteo decat SF, scrie sursa citata. Este o ipoteza serioasa despre viitorul vietii pe Pamant. Daca se va intampla, va fi cel mai important lucru de la inventia limbii.

Oamenii cheltuiesc bani seriosi pentru a intelege acest fenomen. Universitatea Singularitatii are trei ani, este gazduita de NASA. Google a fost sponsor fondator, iar directorul Larry Page a vorbit acolo anul trecut. Kurzweil a mai co-fondat si Institutul Singularitatii pentru Inteligenta Artificiala, care il are ca si consilier pe Peter Thiel, fost CEO al PayPal si investitor in Facebook. Summit-urile anuale ale Institutului atrag o multime pestrita: experti in computere, psihologie, neurologie, experti in nanotehnologie, biologie moleculara, cognitia papagalilor gri sau magicieni.

Singularitatea nu este o idee noua. In 1965, matematicianul britanic I.J. Good descria "explozia inteligentei": "O masina ultrainteligenta este definita ca o masina care poate depasi cu mult toate activitatile intelectuale ale oricarui om, oricat de inteligent. De vreme ce crearea masinilor este una din aceste activitati intelectuale, o masina ultrainteligenta ar putea crea masini inca si mai bune; ar fi fara indoiala o explozie de inteligenta, si inteligenta oamenilor ar fi lasata mult in urma. Astfel prima masina ultrainteligenta este ultima inventie pe care trebuie sa o mai faca omul vreodata".

In 1993, la un seminar NASA, scriitorul SF Vernor Vinge anunta ca "in 30 de ani vom avea mijloacele tehnologice pentru a crea inteligenta super-umana. La scurt timp dupa aceea, era oamenilor va lua sfarsit".

Ne va prelungi viata?

Dupa inteligenta artificiala, cel mai discutat subiect al Singuraritatii este prelungirea vietii. Ceaa ce majoritatea oamenilor privesc drept bariere biologice inevitabile si permanente, Singularitanienii considera a fi probleme rezolvabile. Moartea este una dintre ele. Batranetea este o boala ca oricare alta: stiinta sprijina acest punct de vedere.

Oamenii de stiinta au facut deja progrese in acest sens. Odata cu aparitia hiperinteligentelor artificiale, acestea ar putea sa atace problemele asociate cu imbatranirea la oameni. Alternativ, pana atunci vom fi capabili sa ne transferam mintile in "vase" mai zdravene, precum computerele si robotii. Kurtzweil este convins ca multi dintre cei care sunt in viata azi vor ajunge sa fie functionali vesnic.

Chiar daca admiti ca Singularitatea este posibila, raman fara raspuns o multime de intrebari grele. Daca pot sa imi scanez constiinta intr-un computer, voi mai fi tot eu? Care este geopolitica si socioeconomia Singularitatii? Cine decide cine va trai vesnic? Cine trage linia intre constiinta si non-constiinta? Apropiindu-ne de imortalitate, omnistiinta si omniputere, vietile noastre vor mai avea sens? Infrangand moartea, vom pierde ceva esential umanitatii?

Din fericire, raspunsul la intrebarile minore este mai usor de dat, ba chiar li s-a gasit deja raspuns, peste tot in jurul nostru. Spre exemplu, acum cinci ani, cine ar fi crezut ca 600 de milioane de oameni isi vor conduce viata sociala pe o singura retea sociala? Acum avem Facebook. In urma cu cinci ani nu erau oameni care verificau ce spuneu si unde mergeau, chiar in timp ce spuneau si mergeau, pe dispozitive mobile. Acum avem iPhone. Este un pas chiar atat de inimaginabil sa luam iPhone-ul din mana si sa-l implantam in creier?

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Singularitate, #om nemuritor, #2045 om nemuritor, #2045 inteligenta artificiala , #stiinta tehnica