Antimateria este supusa unei anti-gravitatii?

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 10:04
3122 citiri
Antimateria este supusa unei anti-gravitatii?

Antimateria este supusa gravitatiei la fel ca materia obisnuita sau exista o forma de anti-gravitatie necunoscuta, este intrebarea la care specialistii in domeniu cauta un raspuns.

Participantii la simpozionul Antimaterie si gravitatie, care s-a incheiat marti la Paris, recunosc ca vor fi demarate experimente pentru a masura proprietatile antimateriei, scrie Le Point.

La incheierea lucrarilor simpozionului, profesorul Gabriel Chardin de la Universitatea Paris-Sud a precizat ca masurarea actiunii fortei gravitationale asupra antimateriei este un vechi vis al fizicienilor.

Odata cu descoperirea in 1998 a ritmului accelerat de expansiune a Universului si primirea saptamana trecuta a premiului Nobel in fizica, pentru aceste cercetari, ideea existentei unei "presiuni negative", un fel de gravitatie respingatoare, castiga tot mai multi adepti.

Daca antimateria reactioneaza in mod diferit fata de materie la gravitatie, aceasta "ar fi o revolutie in fizica", a declarat Patrice Perez de la Institutul de Cercetarea Universului -Irfu/CEA.

Este dificil sa masori prin efecte caracteristicile antimateriei, deoarece aceasta se anihileaza in contact cu materia obisnuita, producand o cantitate mare de energie. De exemplu, un atom de hidrogen consta dintr-un proton si un electron.

Un atom de antihidrogen are un antiproton si un pozitron. Atomii de antihidrogen au fost produsi inca din 1995 la Centrul European pentru Cercetare Nucleara - CERN din Geneva, dar in toate experimentlele efectuate acestia au fost anihilati instantaneu in contact cu materia.

Inca din iunie cercetatorii de la CERN au realizat o noua experienta care a facilitat mai mult studiul antimateriei. Se spera ca pana in 2016 studiind comportamentul gravitational al atomilor de antihidrogen sa se afle daca antimateria sufera aceeasi influenta a campului gravitational ca si materia din care a provenit.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#antimaterie gravitatie, #cercetare antimaterie, #studiu gravitatie antimaterie , #stiinta tehnica