Cercetatorii vor crea supernove si stele-vampir (Galerie foto)

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 22:24
3293 citiri
Cercetatorii vor crea supernove si stele-vampir (Galerie foto)
Foto: The Telegraph

Comunitatea stiinfica internationala in domeniul fizicii a prezentat deja doua noi proiecte indraznete, care vor fi succesoarele LHC-ului de la CERN in domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii energiilor inalte. Comitetul european pentru colaborare in domeniul fizicii nucleare a aprobat cele doua proiecte indraznete, FAIR si EURISOL.

Cercetatorii doresc astfel sa creeze pe Terra supernove, in noi acceleratoare de particule gigant, scrie The Telegraph.

Astfel, este posibil ca pe Terra sa se recreeze cele mai extreme conditii din Univers, supernove in miniatura, stele neutronice si chiar misterioasele stele-vampir.

Supernovele sunt stele extrem de luminoase, care cauzeaza o explozie de radiatii ce este adesea mai stralucitoare decat o intreaga galaxie, inainte de a disparea, dupa cateva saptamani sau luni. In acest interval de timp, o supernova poate radia tot atata energie cat ar putea emite Soarele pe toata durata sa de viata.

Inca de la Conferinta din 2009, de la Pisa, Italia, oamenii de stiinta au previzionat faptul ca din tabelul periodic "lipsesc cateva elemente", mai precis intre 3.500 si 7.000, care ar putea fi descoperite in urma producerii unor explozii cosmice pe Pamant.

FAIR

Facility for Antiproton and Ion Research (FAIR), in Darmstadt, Germania, va genera explozii intense, care vor produce temperaturi mai mari de un milion de ori decat temperatura din centrul Soarelui.

Oamenii de stiinta spun ca exploziile intense si dense generate cu ajutorul FAIR vor reproduce conditiile existente in interiorul stelelor neutronice - resturi de stele masive care s-au prabusit sub propria lor gravitatie in timpul unei explozii de supernova.

Se va incerca si detectarea "obiectelor exotice", acele sfere bizare de energie care se comporta ca si particulele cunoscute sub numele de "glueballs". Aceste particule ipotetice sunt alcatuite din gluoni - particule elementare, spune profesorul Martin Freer, specialist in fizica nucleara la Universitatea din Birmingham, care este implicat intr-unul din experimentele de la FAIR.

In varianta finala, FAIR va fi alcatuit din opt acceleratoare inel cu diametru de pana la 1.100 de metri, doua acceleratoare liniare de aproximativ 3,5 km pentru controlul fasciculelor de antiprotoni si ioni de energii inalte. Acceleratoare existente GSI vor servi ca pre-acceleratoare de particule.

Eurisol

Al doilea proiect, care va demara din 2013, va oferi facilitati avansate in domeniul separarii izotopilor si se numeste Eurisol - European Isotope Separation On-Line, "next-generation", avand doua componente: European Isotope Separation On-Line - ISOL si Radioactive Ion Beam - RIB, prima generatie de acest fel din lume.

Eurisol va juca un rol complementar ca si de "upgrade" pentru GSI-ul de la Darmstadt, Germania.

Liderul de proiect pentru Eurisol, dr.Yorick Blumenfeld, de Institutul de Fizica Nucleara din Franta, a precizat ca prin acest proiect cercetatorii vor intelege mai bine aparitia si comportamentul stelelor neutronice.

Printre locurile avute in vedere pentru desfasurarea Eurisol, care in prezent este programat pentru finalizare in 2025, sunt Laboratories Rutherford, in Oxford, desi acesta ar putea fi, de asemenea, amplasat la CERN, alaturi de LHC.

Prin prisma celor doua proiecte, FAIR si Eurisol, fizicienii din intreaga lume vor putea aborda din noi perspective structura materiei si evolutia Universului, de la Big Bang si pana in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#proiecte acceleratoare noi, #studiu Univers accelerator, #proiect nou FAIR Eurisol , #stiinta tehnica