Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

De ce Pamantul nu va fi inghitit de o gaura neagra microscopica

Duminica, 28 August 2011, ora 18:04
6905 citiri
De ce Pamantul nu va fi inghitit de o gaura neagra microscopica

Zvonurile conform carora Large Hadron Collider (LHC) va distruge Pamantul persista pe Internrt, in mod surprinzator, desi au trecut aproape trei ani de la lansarea lor.

Zvonurile si teoriile conspirative conform carora o gaura neagra microscopica ar putea inghiti Terra au fost infirmate de catre cercetatorii de la LHC, precizeaza Universe Today.

Profetiile apocaliptice, care spun ca, in urma coliziunilor dintre particule accelerate la energii inalte, s-ar ajunge la o comprimare a masei intr-un volum mai mic decat raza Schwarzschild, generand o gaura neagra microscopica, au fost infirmate de fizicieni, inca din 2008.

De ce Terra nu poate fi inghitita de o gaura neagra microscopica? De ce LHC nu va distruge Pamantul?

1. Gaurile negre microscopice sunt neverosimile

Fizica ipotetica ar putea crea gauri negre microscopice, cu dimensiuni sub scara Planck, dar nu exista dovezi reale care sa sustina o astfel de teorie.

Coliziunile dintre particule de mare energie implica conversia in energie termica, dar care este disipata rapid, fragmentand particulele implicate in ciocnire, impiedicand fixarea acestora.

Acceleratoarele de particule, inclusiv LHC, incearca sa imite conditiile similare cu Big Bang-ul, pentru a crea conditiile din cazul stelelor neutronice. Conform specialistilor, materia nu poate fi extrasa dintr-o gaura neagra, care se extinde instantaneu.

2. O gaura neagra microscopica nu ar putea devora Pamantul

Tot ce se petrece in interiorul unei gauri negre este invaluit in mister si necunoscut, iar fizica gaurilor negre inca functioneaza intr-o maniera neconventionala.

Influentele gravitationale exercitate de o gaura neagra microscopica, compusa, sa zicem, din 1.000 de protoni hiper comprimati, ar fi in imposibilitatea de a consuma mai multa materie, tinand cont de fizica cuantica, gravitatia fiind cea mai slaba forta.

Conform unui scenariu pesimist, a fost calculat ca, daca Pamantul ar avea o densitatea asemanatoare cu a fierului, o ipotetica gaura neagra microscopica, in miscare liniara, nu va putea inghiti intr-un singur nucleu intreaga masa, deoarece se depaseste valoarea fortei nucleare tari. Ea va putea doar inghiti materie cu un diametru de 1.000 de ori mai mare.

Dimensiunile unei astfel de gauri negre microscopice, daca ea ar exista, ar fi cu mult mai mici decat dimensiunile unui proton necomprimat.

Si daca ar fi posibil, protonii incarcati pozitiv si comprimati intr-un volum atat de mic ar trebui sa explodeze, deoarece forta electromagnetica depaseste ca si ordin de marime fortele de atractie gravitationale.

3. Ce spun profetiile apocaliptice

Teoreticienii teoriilor conspirative tin cont doar de fizica invatata in scoala, considerand evenimentul ca si o ciocnire energetica intre doua mase. Ca raspuns argumentativ, specialistii de la LHC considera ca o gaura neagra microscopica ar putea trece prin Pamant inainte de a putea atinge un castig semnificativ de masa.

Teoria conspiratiei presupune ca, in cazul unei coleziuni in LHC, aceasta ar duce la aparitia unor particule combinate, care ar cadea pasiv spre centrul Pamantului, dar care ar avea un impuls insuficient pentru a produce modificari majore.

Astfel, impulsul transversal al fragmentelor imprastiate prin coliziunile din LHC, particulele avand viteze apropiate de viteza luminii in vid, ar trebui sa conduca la viteze mult mai mari de evadare, acestea fiind insa masurate in cadrul experimentelor si avand valori de doar 11,2 km/secunda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#gaura neagra Pamant, #accelerator particule Pamant, #teoria conspiratiei Apocalipsa , #stiinta tehnica