Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Descoperire surprinzatoare privind miezul Pamantului

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 09:26
6555 citiri
Descoperire surprinzatoare privind miezul Pamantului
Foto: BBC News

Oamenii de stiinta de la Institutul Carnegie pentru Stiinta din Statele Unite au facut experimente cu oxidul de fier, expunandu-l unor conditii de temperatura si presiune asemanatoare celor din miezul Pamantului.

Rezultatele cercetarilor au scos in evidenta un lucru surprinzator si anume faptul ca, desi metalul isi schimba proprietatile, structura sa ramane nemodificata.

Oxidul de fier a fost supus unor conditii similare cu cele din adancurile Pamantului, unde se intalnesc doua straturi, informeaza BBC News.

La temperatura de 1.650 de grade C si la presiunea de 650.000 de ori mai mare decat presiunea atmosferica de la nivelul marii, metalul si-a schimbat gradul de conductibilitate electrica.

Dar structura metalului a fost surprinzator de neschimbata, conform echipei de cercetare. Descoperirea ar putea avea implicatii asupra intelegerii modului in care miezul Pamantului da nastere campului magnetic al planetei.

In timp ce multe tranzitii sunt cunoscute la materialele care sunt supuse la presiuni si temperaturi foarte mari, astfel de modificari ale proprietatilor fundamentale sunt insotite de schimbari si in structura.

Cercetatorii au supus materialul apoi la presiuni de pana la 1,4 milioane de ori mai mari decat presiunea atmosferica de la nivelul marii si la temperaturi de 2200 de grade C.

Ei au descoperit ca metalul isi schimba proprietatile sale electrice, fara nicio modificare de forma, putand fi un izolator sau un conductor, in functie de variatia temperaturii sau a presiunii.

"La temperaturi ridicate, atomii oxidului de fier sunt aranjati in aceeasi structura ca a sarii. La fel ca sarea, oxidul de fier in conditii ambientale este un izolator, el nu conduce electricitatea.

Noile noastre rezultate ne arata ca oxidul de fier metalizat nu sufera nicio schimbare in structura", a spus Ronald Cohen, co-autor al studiului.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#descoperire miezul pamantului, #proprietati structura miezul pamantului, #metal proprietati electrice miezul pamantului , #stiinta tehnica